Willen we méér of minder dubbelmandaten?

Je zou denken dat men een van de langstzittende parlementarïers van Nederland niet meer hoefde uit te leggen hoe het verkiezingsstelsel werkt, maar afgelopen week werd duidelijk dat Geert Wilders de regels nog steeds niet helemaal doorgelezen heeft. Namens zijn PVV stond hij afgelopen Europese verkiezingen als lijstduwer op het stembiljet, en met succes: hij behaalde 290.000 stemmen, 15.000 stemmen meer dan de eigen lijsttrekker, en krijgt door deze voorkeursstemmen een zetel in het Europees Parlement. Het probleem is alleen dat een Tweede Kamerlid niet eveneens lid mag zijn van het Europees Parlement. Die is een dubbelmandaat, en de mogelijkheid daartoe is in 2002 afgeschaft. En dat is een goede regeling.

Wilders is, zoals gewoonlijk, bezig met een publiciteitsstunt. Hij wist van tevoren al dat hij met voorkeursstemmen gekozen zou worden, en dat geeft hem een podium om met een technicaliteit een statement te gaan maken. Door het te hebben over dit dubbelmandaat, kan hij het ideale bruggetje geven over hoe het Europees Parlement niet de wil van 290.000 man vertegenwoordigt en dat Europa alles bepaalt wat nationale parlementen doen en de term EUSSR zal vast en zeker ergens vallen, want Barroso is literally Stalin. Dat de regels al ver van tevoren duidelijk waren, wordt handig genegeerd, want de verongelijkt de dictatuurkaart spelen is veel makkelijker om politiek gewin uit te halen dan met toegeven dat de verkiezingen niet werken op de manier dan je zelf wilt.

Het Europees Parlement is overigens niet de enige functie waar Tweede Kamerleden niet voor kunnen solliciteren. Ministers moeten bij hun aantreden eveneens hun Kamerzetel opgeven, en om vrij logische redenen kunnen Tweede Kamerleden zich ook niet voor de Eerste Kamer aanmelden. In beide gevallen heeft dit te maken met belangenverstrengeling: de functie als Tweede Kamerlid zal ongetwijfeld botsen met de andere functie, en om ervoor te zorgen dat de volksvertegenwoordiging ook daadwerkelijk het volk vertegenwoordigt, zijn zulke botsingen niet gewenst. Zo ook in Europa, waar nationale en Europese belangen al genoeg botsen wanneer de parlementsleden níet ook al in de nationale volksvertegenwoordiging zitten.

Een verbod op een dubbelmandaat wil er ook voor zorgen dat de parlementariërs hun taak ook iets serieuzer zullen nemen, en niet functie op functie stapelen voor het salaris of de prestige. Brussel en Straatsburg zijn niet bijzonder ver hiervandaan, maar als zelfs de Nederlandse politici niet altijd de motivatie kunnen opbrengen om deze reizen te maken, wat zegt dat dan over politici uit Griekenland, Estland of Malta? Verwacht niet dat een dubbelmandaat, in dat geval, ervoor zal zorgen dat zij wekelijks de gang naar het Europees Parlement zullen maken, om de functie uit te voeren waar ze voor gekozen zijn. Maar natuurlijk wel tegelijkertijd het riante Europese salaris binnenhalen. En vergeet het wachtgeld niet!

Advertenties

Een reactie op “Willen we méér of minder dubbelmandaten?

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s