We moeten Wilders serieus gaan nemen

De Partij voor de Vrijheid, of eigenlijk ‘Partij Wilders’, is inmiddels allang geen nieuw fenomeen meer. Er is veel over gesproken, geschreeuwd, geklaagd en misschien zelfs gezongen. Toch ga ik er hier opnieuw over schrijven met de Europese Verkiezingen in het achterhoofd.  Goed, het is ze dan niet gelukt zonder connecties met andere partijen een EU-fractie te starten en over het algemeen zijn veel mensen vooral erg blij dat ze niet zo groot zijn geworden. Maar dan de realiteit; volgens de informatie van het AD is de PVV in toch een groot gedeelte van Nederland  groot geworden.

Het wordt dus tijd om deze partij toch echt serieus te gaan nemen. Waar eerst nog lacherig, door ons elitaire linkse rakkers (en ja, ik ben hier schuldig aan) werd gesproken over de PVV en aangenomen werd dat alleen ‘tokkies’ hier op stemden, is het tij wat dat betreft gekeerd. Er zijn genoeg cijfers die aantonen dat de PVV stemmer allang niet meer alleen te vinden is in achterstandswijken of in dorpjes die ver buiten de bewoonde wereld liggen. Toch blijft het idee dat Wilders niet helemaal serieus te nemen is aanwezig. Ik heb een tijd geleden de vraag gesteld waarom men nu ineens boos werd op Wilders, inmiddels hoop ik dat het is omdat men eindelijk door begint te krijgen dat het geen grap is of een lachertje. Het is een serieuze partij met serieuze mensen die hun stem geven.

Er zijn overigens twee redenen waarom we de PVV bloedserieus zouden moeten nemen. In de eerste plaats heeft dat weinig te maken met de (mijns inziens) verwerpelijke standpunten van Wilders, maar met het idee van democratie. De grap met moderne democratie is dat het als grondbeginsel heeft dat iedere stem gelijk is en iedereen dezelfde invloed uit kan oefenen op wie de volksvertegenwoordigers worden. Daar juichen we met zijn allen altijd om en we zijn zó trots om in een gelijke samenleving te wonen.  Het punt aan deze regeling is echter ook dat iedere stem mee telt zelfs als jij het er niet mee eens bent. Iemands stem wordt niet meteen minder waard als het is op een partij die jij niet goed acht. Een stem is een stem, dat is het hele punt, een van de palen waarop onze democratie gefundeerd is. Je kan simpelweg geen voorstanders zijn van democratie en partijen die eerlijk verkozen zijn niet serieus nemen; dat is het negeren van een groot gedeelte van de bevolking.

Daarbij zeg ik niet dat elke partij maar goedgekeurd moet worden. Ik ben geen voorstander van de PVV, maar juist daarom is het gevaarlijk om een partij lachend af te doen. Waar dat nog best goed is gegaan met TON (Mede door dit geweldige verkiezingsfilmpje trouwens lach-en), moeten we onder ogen zien dat Wilders serieus genomen moet worden. Ook moeten we er boodschap aan nemen, want het zegt iets over het klimaat dat hier in Nederland heerst. Ik heb ooit ergens gelezen dat Wilders geen haat zaait, maar het oogst. Daar wil ik mij graag bij aansluiten. Daarbij wil ik er nog een leuk Christelijk gezegde doorheen gooien ‘De grootste truc van de duivel is ons doen geloven dat hij niet bestaat.’, Nu wil ik niet zo ver gaan om Wilders met de duivel te vergelijken, maar hoe minder serieus het wordt genomen, hoe makkelijker het is om zonder al te veel verzet dingen te kunnen zeggen.

Nederland is lang niet meer zo open, we zijn een vrij racistisch land. Zodra iemand het niet eens is met onze waarden ‘moeten ze terug naar hun eigen land’ (bekijk de Zwarte Pieten discussie even, als je dit overdreven vindt). Het feit dat deze toon heerst is te zien in de Partij voor de Vrijheid. Laten we dit alsjeblieft serieus gaan nemen, want alleen op die manier kunnen we het werkelijke probleem onder ogen zien: Wilders ventileert enkel wat leeft onder een groot deel van de bevolking. Was dit niet het geval, dan zouden we nooit van hem gehoord hebben.

Advertenties

Een reactie op “We moeten Wilders serieus gaan nemen

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s