Het Europees Parlement – Overzichtelijk maar Ingewikkeld

Afgelopen weekend had de nationale televisie een vernieuwde focus op Europa, zij het op een andere manier dan waar ik het vandaag over ga hebben. In deze maand hoop ik wat meer informatie te geven over de verkiezingen voor het Europees Parlement die wat verder gaat dan “YAY!” of “BOO!”. Deze keer ga ik het hebben over waar men daadwerkelijk op kan stemmen.

Allereerst heb je natuurlijk de bestaande landelijke partijen: PvdA, VVD, CDA, PVV, D66, SP, 50Plus, GroenLinks en PvdD. Verder doen ChristenUnie-SGP mee met een gezamenlijke kandidatenlijst. Daarnaast zijn er ook nog de kleinere of alleen aan deze verkiezingen deelnemende partijen: Artikel 50, onder leiding van oud-PVV’er Daniël van der Stoep en zo mogelijk nóg anti-Europeser dan Wilders zelf; De Piratenpartij, die voor meer rechten op het internet strijdt; de Anti EU(ro) Partij, wiens naam volgens mij genoeg zegt over hun standpunten; De Groenen, een GroenLinks-kloon; de Liberaal Democratische Partij, een D66-kloon; ikkiesvooreerlijk.eu, een soort mix tussen D66 en PvdA, omdat er schijnbaar nog steeds niet genoeg partijen op middellinks waren; Aandacht en Eenvoud, een partij voor zweefteven; JEZUS LEEFT, DIE ZIJN HYPERRELIGIEUZE BOODSCHAP SCHIJNBAAR IN ALLCAPS MOET UITDRAGEN; en de inmiddels beruchte IQ, wiens enige lid die geflipte Duitse conspiracy-nazi is die ooit vlak na het zesuurjournaal drie minuten aan onbegrijpelijke bagger op de nationale televisie heeft rondgestrooid. Tot nu toe is het qua partijkeuze vrij simpel.

Maar dan maakt het systeem van het Europees Parlement het ineens heel ingewikkeld. Om ervoor te zorgen dat de 750 zetels tellende kamer niet volloopt met tientallen nationale partijen, zijn de meeste van deze partijen lid van een van de zeven grote Europese partijen: De Europese Volkspartij (CDA), Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (PvdA), Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (VVD, D66), De Groenen/EFA (GroenLinks), Europese Conservatieven en Hervormers (ChristenUnie) en Europa van Vrijheid en Democratie (SGP). De rest van de partijen zijn nergens bij aangesloten. Aansluiten bij een fractie wordt wel aangeraden, omdat dit meer spreektijd in het parlement geeft en ook invloedrijker is in de besluitvorming.

Dit geeft een aantal problemen, maar het belangrijkste probleem is dat kiezers niet weten wat deze fracties nou precies inhouden. Dat komt doordat de focus nog steeds ligt bij de veel herkenbaardere nationale partijen. Maar nu bijvoorbeeld ChristenUnie/SGP onder één lijst werken zal het maar de vraag zijn bij welke fractie deze zich zal aansluiten, of dat de wat religieuzere ECH is, of de uiterst Eurosceptische EVD.

Verder kan een stem op een bepaalde partij betekenen dat een Europese fractie met een aantal controversiële leden sterker wordt. Iemand die op het CDA stemt, in Nederland een vrij normale partij zonder veel problematische standpunten, stemt daarmee ook op de EPP-fractie, waar bijvoorbeeld figuren als Silvio Berlusconi bij zijn aangesloten, of de Hongaarse premier “Viktator” Orbán. Het CDA heeft al expliciet gemeld niet te willen samenwerken met Berlusconi, maar in hoeverre zij hier invloed op kunnen hebben is niet bekend.

Maar het grootste probleem dient zich aan bij ALDE, waar zowel D66 als VVD bij aangesloten zijn. Beide partijen sparen kosten noch moeite om een ander geluid uit te dragen wat Europese integratie betreft (D66 is de meest pro-Europese partij van Nederland, terwijl alleen de PVV Eurosceptischer is dan de VVD), maar zijn allebei onderdeel van exact dezelfde fractie. Wat betekent dat voor de richting die ALDE zelf neemt? Hebben de partijen überhaupt wel de invloed om de koers van ALDE te veranderen?

Dit systeem van grote internationale fracties helpen bij het functioneren van het Parlement, en is daardoor dus begrijpelijk, maar het geeft dus een aantal grote problemen bij de campagne en in hoeverre mensen het gevoel hebben écht voor iets te kiezen. Liever zie ik dat de Europese fracties zélf mee gaan doen aan de verkiezingen. Maar daar zitten wetten in de weg, en praktische bezwaren.

Advertenties

2 reacties op ‘Het Europees Parlement – Overzichtelijk maar Ingewikkeld

 1. Thomas Stege 12 mei 2014 / 23:42

  Is de Piratenpartij nergens bij aangesloten eigenlijk? Ik meen me te herinneren dat die het internationaal helemaal niet slecht doen, en in verschillende Europese landen nationaal één of meer zetels hebben. Het zou een beetje vreemd zijn als de verschillende Piratenpartijen niet gewoon met elkaar samenwerken voor de Europese verkiezingen, want me dunkt dat ze ongeveer hetzelfde partijprogramma hebben in elk land. Of is de partij simpelweg te klein? (Zo ja, heeft stemmen erop dan zin?)

  Wel goed dat je aangeeft dat een stem op D66 er ook één op VVD is. Ik vermoedde al dat D66 hem gezien de aard van de verkiezingen niet ging worden voor mij, maar nu weet ik het zeker. :P

  • Thijs de Vries 13 mei 2014 / 02:30

   De Piratenpartijen doen inderdaad mee onder de fractie PPEU, maar omdat deze nog geen zetels hebben telde ik ze niet mee. Ik doe ook mijn best om geen stemadvies te geven omdat deze verkiezingen zo beladen zijn geworden dat alles kan gebeuren. Verder kan je het pas een fractie noemen wanneer deze 25 leden bevat uit ten minste 7 lidstaten.

   En waat ik vooral wil zeggen is dat in beide gevallen ALDE profiteert, maar ik om die reden niet kan zeggen welke richting deze fractie uit gaat.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s