Een keer trek je de conclusie…

Vriendschap is een illusie. Dat zong Henk Westbroek al in 1983, namens de popgroep Het Goede Doel. Hoewel de voorbeelden die hij aanhaalde enigszins dubieus waren zet het je wel aan het denken. Dat moet men ook gedacht hebben bij Elsevier. In dat weekblad verscheen namelijk recent een interessant artikel over vriendschap. Jongeren maken volgens hen steeds makkelijker vrienden, maar die vriendschappen worden steeds vluchtiger. En dat komt onder meer door internet. Vreemd om te lezen voor iemand die juist aan het internet zulke goede vriendschappen overhield.

Als voorbeeld in het artikel worden mensen gegeven die steeds naar dezelfde feesten gaan, het stereotype van jongeren die uitgaan: elektronische muziek, nachten doorhalen, liefst ook een pilletje of een lijntje erbij. Mensen die bijna alle aanwezigen op zo’n feest wel kennen, maar er nooit een persoonlijk gesprek mee voeren.

De sociale media moeten het ook weer ontgelden. ‘500 vrienden en toch alleen’, wordt er geschreven. Gedoeld wordt natuurlijk op Facebook-vrienden, maar iedereen met een account op ’s werelds bekendste profielensite weet dat dat iets heel anders is dan échte vrienden. Een Facebook-vriend die je niet vaak spreekt is vermoedelijk een vage kennis. Maar sommige kennissen worden uiteindelijk wél echte vrienden. Daarover later meer.

Ik vind het zo vreemd om te realiseren dat zoveel mensen blijkbaar geen vriendschappen (meer) sluiten voor het leven. En het is voor mij nog vreemder dat het internet daar in ieder geval ten dele schuld aan lijkt te hebben. Omdat ik juist via internet mensen heb leren kennen, met wie ik nu al bijna 10 jaar zeer goed bevriend ben.

Het begon allemaal op een forum over anime, waaronder Pokemon. Dat forum had echter ook een uitgebreid gedeelte voor algemene zaken, waar mensen konden discussiëren over van alles en nog wat. Soms was dit slap geouwehoer, maar ook serieuze en persoonlijke onderwerpen kwamen af en toe naar boven. Op een gegeven moment begin je mensen te kennen, aanvankelijk alleen op hun gebruikersnaam. Maar dan komen de meetings. Je spreekt af om een dagje te bowlen of iets anders te doen in Utrecht of Amsterdam, en dat bevalt goed dus doe je het vaker. Langzaam maar zeker verandert een kennis dan in een vriend. En sommige van die vriendschappen hebben de tand des tijds keurig doorstaan, en hebben zelfs het forum waarop ze begonnen overleefd.

Vroeger ging het natuurlijk anders. Voor het internet bestond zat je min of meer vast aan je eigen woonplaats om mensen te leren kennen. Vaak was dat op school, soms bij het uitgaan. Er zijn mensen voor wie dat ook anno 2014 nog werkt; ik zie af en toe berichten op mijn Facebook voorbij komen van ex-klasgenoten die nog weleens samen een biertje drinken. Leuk om te zien, al kan ik natuurlijk niet weten in hoeverre ze echt vrienden zijn. Maar het internet biedt mogelijkheden. Het biedt variatie, en brengt je makkelijker in contact met gelijkgestemden.

Zijn vriendschappen minder diep dan vroeger dan? Ook dat denk ik niet. Ik was er natuurlijk niet bij, maar kan me zo voorstellen dat de stoere mannen en de huisvrouwen van voor de emancipatie minder geneigd waren tot persoonlijke gesprekken dan nu. Je leerde misschien minder mensen kennen tijdens je leven, dat wel. Dus eenmaal bevriend bleef je dat wat sneller.

Maar als je uit eigen keuze blijft omgaan met dezelfde mensen als altijd, gewoon omdat je zoveel sympathie voor ze voelt – is dat geen teken van echte vriendschap? Volgens mij is er maar één echte illusie, en dat is die zogenaamde afkalving. De zoveelste uiting van de gedachtengang ‘vroeger was alles beter’.

 

(P.S.: Het artikel dat ik bedoelde is helaas niet gratis online te vinden, maar staat wel op Blendle.)

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s