Invloed waar het ertoe doet

Afgelopen week werd de Time 100 bekend gemaakt. Dat is een lijst met mensen die wereldwijd, maar vooral in de Verenigde Staten het meest invloedrijk worden geacht. Enige tijd daarvoor werd de ‘readers poll’ online geplaatst; een lijst van mensen die kans maakten op een plaats in de belangrijke top 100. Iedereen over de hele wereld mocht stemmen op wie hierin volgens hen een plek verdiende. In de dagen voordat de uiteindelijke lijst werd gepubliceerd had actrice Laverne Cox ongeveer 90% ja-stemmen van de lezers. Nu de top 100 zelf bekend is gemaakt, blijkt zij niet in de lijst te staan, en dat is om meerdere redenen een schande.

laverne cox 2

De reden dat het zo’n grote gebeurtenis zou zijn om Laverne Cox in de top 100 van meest invloedrijke mensen te hebben staan, is dat zij een zwarte trans vrouw is. Zij is dus geboren in een mannelijk lichaam, maar gaat inmiddels als prachtige vrouw door het leven. Cox speelt een belangrijk personage in Orange Is The New Black, een serie die op het moment erg populair is in de Verenigde Staten, en is daarmee een grote naam in de televisiewereld. Dat een zwarte trans vrouw deze rol kan vervullen is op zich al bijzonder en een goede zaak voor representatie in de televisiewereld; toen het erop leek dat zij een plaats zou krijgen in de Time 100 dacht men dat er een nog grotere stap richting acceptatie van minderheden werd genomen. Maar die plaats mocht zij dus niet innemen.

laverne cox
Time 100 readers poll-tussenstand op 17 april

Zoals je kunt zien had Cox enkele dagen voor de top 100 werd gepubliceerd een groot aantal van de stemmen, waarvan werd verwacht dat zij grote invloed zouden hebben op de uiteindelijke lijst. Dat zij niet in de lijst is opgenomen is dus op z’n zachtst gezegd raar. Er wordt door sommigen geargumenteerd dat zij niet invloedrijk genoeg zou zijn – dat de serie te weinig wordt bekeken, alleen in de Verenigde Staten wordt bekeken, en dat zij alleen belangrijk is onder hen voor wie transseksualiteit geen probleem is. Geen van die redenen is in mijn mening echter voldoende.

Laverne Cox is voor enkele onderbelichte groepen namelijk wél heel invloedrijk, en het feit dat zij juist die groepen beïnvloedt mag niet onderschat worden. Cox maakt deel uit van een ethnische minderheid én is transgender. Het belang van representatie in de media is enorm en Laverne Cox voorziet twee groepen van de representatie die zij lang niet genoeg krijgen. Voor jonge mensen, die nog zo beïnvloed worden door mediabeelden, is het van onschrijflijk belang dat zij zichzelf terug kunnen zien in mensen op televisie, en door Laverne Cox kan dat. Dat is een invloed die Benedict Cumberbatch en John Green (beiden wel op de lijst) niet kunnen evenaren, hoe groot liefhebber ik ook ben van hun beider werk.

Time Magazine heeft zich tot op heden nog niet uitgelaten over het feit dat Laverne Cox buiten de uiteindelijke lijst is gelaten, dus de reden hiervoor is niet bekend. Toch kan ik me niet voorstellen dat er iets te zeggen valt voor het uitsluiten van een vrouw die met zo’n groot aantal stemmen twee groepen minderheden vertegenwoordigt. Gelukkig wordt er met genoeg verontwaardiging over gesproken dat de naam Laverne Cox nu bij nog meer mensen bekend wordt – evengoed een grote stap richting zichtbaarheid van groepen die daar doorgaans niet genoeg van krijgen.

Advertenties

2 reacties op ‘Invloed waar het ertoe doet

  1. aleimonthimble 29 april 2014 / 12:25

    Tsja, ik kende haar niet. Maar ik ben dan ook geen Amerikaan.

    Komt deze lijst elk jaar uit? Zo ja, volgend jaar beter wellicht :)

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s