Het laatste recht van de vrouw ook afgenomen: mannen domineren het aanrecht

A woman’s place is in the kitchen!”, “Bitch, go make me a sandwich,” “Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.”  Een vrouw zou toch maar eens iets anders willen doen met haar leven dan dag in, dag uit in de keuken staan – deze opmerkingen gaan eigenlijk best ver. Natuurlijk zijn ze voornamelijk grappig bedoeld, maar dat maakt het niet minder storend. Dit idee over de vrouw is zo alom bekend en wordt met zo veel gemak terloops aangehaald dat de grens tussen grap en geloof niet altijd even duidelijk is. Het is echter nog zorgelijker dat wanneer er status is verbonden aan het koken, vrouwen nergens in de buurt van de top te vinden zijn.

Vrouwelijke chef koks, vooral in vooraanstaande restaurants, zijn heel erg schaars. Als we het stereotype mogen geloven ligt dat niet aan het vrouwelijk kunnen en ook de geschiedenis zou dat tegenspreken – historisch gezien hebben vrouwen inderdaad heel lang niet meer rechten gehad dan het aanrecht. Bovendien hoor ik in mijn omgeving tussen mannen en vrouwen niet veel verschil in hoe het hen in de keuken vergaat. Sommigen presenteren iedere dag een ander culinair hoogstandje en anderen eten dagelijks noedels; er is dus een duidelijk verschil, maar geslacht staat daarbuiten.

En toch wordt slechts één van de veertig meest dure restaurants in de Verenigde Staten gerund door een vrouw. Ondanks dat de keuken de ultieme verblijfplaats voor de vrouw wordt geacht, worden zij zelden tot nooit aangenomen als chef koks in hoog geachte restaurants. Ook zijn de juryleden (altijd professionele chefs) in programma’s als MasterChef eigenlijk nooit vrouwelijk – niet in Australië, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Ieder van die landen heeft een nationale serie MasterChef en in geen van die landen zit een vrouw in de vaak driekoppige jury. Daar zit een luchtje aan.

I have colleagues—male colleagues—who say to me, “Yeah, I just met with a big group of investors to open a restaurant.” I’m looking at them, trying to sip my coffee, like, “Yeah, bro, that must be rough.” And I go home and trade in the coffee for tequila. Did I do something wrong?”

New York Mag heeft in 2011 een interview gehouden met de zeven meest prominente vrouwelijke chef koks van de Verenigde Staten en specifiek naar de situatie gevraagd: waarom zouden zo weinig van de meest vooraanstaande chef koks vrouwen zijn? Daar kwamen verschillende antwoorden uit. Zo zouden mannen zich makkelijker naar binnen werken door voor te stellen samen een potje te gaan golfen en vrouwen zouden meer moeite hebben zichzelf assertief op te stellen en om een hogere functie of een promotie te eisen. Wel zijn er zaken die belang hechten aan vrouwen op de werkvloer, maar ook dat wordt vaak weer op zo een manier doorgevoerd dat de functie van een vrouw meer het ‘vrouw-zijn’ is. Zij is dan aangenomen zodat het bedrijf zichzelf vrouwvriendelijk kan noemen.

Ik zet me niet actief in voor vrouwen- (of andere) quota in bedrijven. Ik ben er niet tegen, want kan er wel het nut van inzien, maar begrijp ook dat daar veel verschillende dingen bij spelen en dat niemand zou moeten worden aangenomen om het geslacht. Wel heb ik erg veel moeite met de huidige gang van zaken in restaurants. Het feit dat vrouwen in het dagelijks leven nog voor de grap naar de keuken worden verwezen is één (zorgelijk) ding, maar dat zij vervolgens in een onbegrijpelijke minderheid in de professionele keuken functioneren is een heel andere zorg. Dat roept de vraag op of vrouwen niet eens in de keuken zouden thuishoren, maar daar gewoon worden gedumpt zodat zij de mannen niet voor de voeten lopen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s