Hoe Utrecht ons aller harten wint

Dat Utrecht de mooiste stad van Nederland is loop ik al eeuwen te verkondigen. Het is de stad waar ik geboren en opgegroeid ben, en hoewel ik er misschien niet altijd zal blijven wonen, is het wel een stad waar ik altijd naar terug zal keren. Utrecht heeft niet alleen een plaatsje in mijn hart, maar maakt ook deel uit van mijn identiteit. Vandaar ook dat ik bij mijn keuze voor een voetbalclub zonder twijfel bij Utrecht uit kom. Als ras-Utrechter* kan ik me bovendien niet vinden in de eeuwige vergelijking met Amsterdam die gemaakt wordt. Of het nu voortkomt uit de grachten of uit de pracht van de oude binnenstad doet er niet toe – Utrecht is een stad op zichzelf en vandaag zal ik uitleggen waarom de stad in mijn visie het epicentrum van de wereld is. Omdat ik dit doe aan de hand van voorbeelden, weet je de volgende keer dat je in Utrecht bent ook direct waar je heen moet!

Processed with VSCOcam with f2 preset
In Utrecht is de leukste stadstour het ’s avonds volgen van kunstige verlichting – Trajectum Lumen

1. Laten we simpel beginnen: BIER.

Iedereen gaat lekker op bier, en zo ook Utrechters. Belgisch Biercafé Olivier (toegegeven, Leiden heeft ook een filiaal) heeft bijvoorbeeld een grote hoeveelheid Belgische bieren, zowel op de tap als op fles. Bovendien is er ook een aanbod seizoensafhankelijke bieren, zodat ze je kunnen blijven verrassen. Als dat nog niet leuk genoeg voor je is, zit je daar ook nog in een oude kerk je bier te consumeren, wat niet alleen mooi is, maar ook lekker fancy voelt.

Vind je zo’n oude kerk toch een beetje te chique om in je comfortabele kloffie het op de donderdagavond op een zuipen te zetten, heeft Utrecht nog een tweede Belgisch bierencafé voor je in de aanbieding (want, zo zei ik al, Utrechters houden van bier). Kafé België heeft een heel andere sfeer; de muren hangen vol met posters, de stoelen matchen voor geen meter en er hangt vaak een bijna hippie-achtige sfeer. En ze hebben bier, en niet weinig ook.

Processed with VSCOcam with f2 preset Zijn cafés te duur (dat ken ik), of heb je geen zin om aan de sociale druk van de openbaarheid toe te geven (dat ken ik ook), dan heeft Utrecht nog een derde optie om je te voorzien van alles dat je je aan bieren maar kunt wensen: Bert’s Bierhuis. De naam spreekt eigenlijk boekdelen. Bert’s Bierhuis is een winkel die maarliefst 800 soorten bier van over de hele wereld aanbiedt, dus daag jezelf uit en proef de hele mikmak. Bovendien specialiseert Bert’s Bierhuis zich in bieren van particuliere Nederlandse brouwerijen, wat me direct brengt bij mijn volgende punt.

2. Utrechtse lokale/particuliere bedrijven zijn creatief en initiatiefrijk en net een beetje anders en eigenlijk gewoon héél erg leuk.

U Are Here’ steunt lokale ondernemingen en zorgt voor een helder overzicht van de zaken die zij steunen. Dat is een belangrijk initiatief, want het houdt winkels met historie in stand, maar licht ook jonge en uitdagende bedrijven uit. Deze combinatie is heel tekenend voor Utrecht, een stad die zich eeuwig laat vernieuwen zonder de historische binnenstad los te laten. De kledingwinkel Square is één van de relatief jonge zaken die Utrecht in petto heeft. De kleren en schoenen die verkocht worden zijn hip en wat eigenzinnig en sluiten dus precies aan bij de Utrechtse identiteit. Ook werkt de winkel regelmatig samen met muziekorganisaties als Soenda en worden er af en toe in-store parties gegeven. Wauw he. Zeg dat wel. Dat is waar Utrecht voor staat.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ook Blackbird Coffee & Vintage deelt dat jonge inventieve karakter van Utrecht. De koffiezaak verkoopt niet alleen koffie, maar ook vintage meubels en fietsen; een combinatie die niet heel gebruikelijk, maar wel heel leuk is.

3. Utrecht is echter niet alleen jong en vernieuwend, maar ook oud en statig.

De historische binnenstad vormt het karakter van de stad en is eigenlijk onontkoombaar. Onze Dom torent boven alles uit en is al van ver te zien, waardoor het voor iedereen – bezoeker of Utrechter – altijd een herkenningspunt zal blijven.

Naast  dit bouwwerk dat onze stad vanuit iedere windrichting siert, heeft Utrecht nog meer historie te bieden. Zo zijn onze Oude- en Nieuwegracht respectievelijk in de dertiende en veertiende eeuw aangelegd. Da’s oud hè. Toen was Amerika nog niet eens ontdekt. De grachten zijn een historisch hoogtepuntje en je kunt er zomaar van genieten terwijl je waterfietst of dicht bij het water op de werven in de zon een witbiertje drinkt. Je hoeft dan dus maar een klein stukje te bukken of je kunt het water aanraken. Op die manier konden ze vroeger makkelijk voorraden opslaan in de werfkelders, maar tegenwoordig staan de werven stampvol met terrasjes van restaurantjes en cafés.

Behalve deze dan…

4. Utrecht is de schatkamer van verborgen parels.

Dat vind ik persoonlijk het leukst aan de stad. Waar in Utrecht je ook bent of loopt, of welk straatje je ook ingaat, je ontdekt altijd wel iets, en meestal is dat heel leuk. Tuurlijk, soms loop je een zwerver tegen het lijf, maar dat is nu eenmaal het risico in het leven en hoeft niet eens zo’n negatieve ervaring te zijn. Wat nog leuker is, is als je ergens een poortje door loopt omdat daarbinnen een mooie boom in de bloei staat, en vervolgens een foto-expositie ontdekt waar documentairefotografen hun werken gemaakt in Oost-Europa tentoon stellen. Dat gebeurde mij toen ik op fotojacht ging voor deze blogpost en dat bevestigde voor mij direct waarom Utrecht toch altijd zo bijzonder blijft. Verwacht altijd het onverwachte.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Een soortgelijke plek, maar bij de Utrechters al iets meer bekend, is het Pandhof, pal naast de Domkerk. Omdat de Utrechtse Domkerk op zichzelf zo imposant is, zullen misschien minder mensen bedenken dat dat relatief kleine poortje ernaast toegang biedt tot één van de mooiste kloostertuinen van Utrecht. Het Pandhof wordt omringd door een middeleeuwse kruisgang  en ziet ’s zomers groen van kruiden en planten, maar is ook in de kou te bewonderen vanuit het theehuis van de Domkerk dat er pal naast staat.

In het kort: Utrecht is een ondergewaardeerde prachtstad die niet hoeft op te boksen tegen Amsterdam om volwaardig te worden geacht. Ze is mijn thuis en kan met haar verscheidenheid eenieder een thuis bieden. Utrecht is een stad die de moeite waard is te ontdekken en als je eenmaal bent begonnen met het ontdekken van Utrecht, zul je de rest van je leven nieuwe ontdekkingen in de stad opdoen.
Utrecht, mijn Utrecht, het beste dat de wereld ooit is overkomen.

 

[ * Utrechtenaar heeft een geheel andere betekenis met een connotatie die u doorgaans niet in dank zal worden afgenomen. Een homoseksueel kan ook wel een Utrechtenaar genoemd worden. Nu is er natuurlijk helemaal niets mis met homoseksuelen, maar de connotatie ligt nog iets negatiever.
Het verhaal achter de betekenis is ook leuk! Toen het middenstuk tussen de Domtoren en de Domkerk in 1674 was weggewaaid, bleef een deel van het puin nog een jaar of honderd liggen. Toen men in 1713 vanuit heel Europa naar Utrecht kwam om een verdrag te sluiten (de Vrede van Utrecht), zat daar ook een aantal mensen bij dat van ‘de andere kant’ was. Zij ontmoetten elkaar in dit puin van de Dom, wat ook de term ‘achter de Dom vandaan komen’ (uit de kast komen) verklaart. Knowledge is power! ]

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s