Van Rochefourchat tot Parijs: L’élection Municipale

Het is wat ondergesneeuwd door ander nieuws de afgelopen week, maar Nederland was niet het enige land in Europa waar deze maand gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden. Ook in Frankrijk mocht men bepalen of de plantsoentjes liever door een socialist, een conservatief, of door de buurman moeten worden onderhouden.

Degene die ze natelt moet een hobby zoeken.
Dit zijn ze. Alle 36.569.

Je kan zeuren over de decentralisatie en de fusiegemeenten in Nederland, maar de Franse ‘communes’ zijn van een volkomen ander kaliber: het land telt maar liefst 36.500 gemeenten, met een gemiddelde grootte van 380 inwoners. Er zijn zelfs een paar regio’s met een inwonertal van 10. Kan je het je voorstellen hoe onmogelijk het is om een burgemeester en een voltallige gemeenteraad te moeten kiezen met 10 inwoners? En het kan zelfs erger.

Dit is François-Xavier Long, burgemeester van de commune Louvemont-Côte-du-Poivre in het noordoosten van Frankrijk. Sinds 1916 telt deze gemeente 0 inwoners, omdat het dorp dat hier ooit lag werd vernietigd in de Eerste Wereldoorlog, en er na de oorlog werd besloten dat de commune ter herdenking aan deze vernietiging zal blijven bestaan. Of de gemeente Rochefourchat, waar één 53-jarige man een burgemeester en zeven raadsleden moet kiezen, omdat dat het wettelijke minimum is voor een Franse gemeenteraad. Het Franse gemeenteraadsstelsel is dus duidelijk te verouderd, en er moet snel iets veranderen.

Verder hebben de Franse gemeenteraadsverkiezingen wel wat weg van de Nederlandse. De regeringspartij verliest, de opkomst was laag, en het publieke debat na de verkiezing werd gedomineerd door een populist. De Front National van Marine Le Pen, bondgenoot van de PVV in het Europees Parlement, is namelijk op weg om de grootste verkiezingswinst in de partijgeschiedenis te halen, met een meerderheid in één commune en de meeste stemmen in nog 21 anderen. In gemeentes waar geen absolute meerderheid is gehaald door een partij volgt er nog een tweede ronde, dus de kans is groot dat FN niet in alle 21 regio’s de grootste blíjft, maar de signalen zijn duidelijk: ook in Frankrijk is de bevolking niet blij met de huidige regering en keren ze zich naar degenen die zij denken verlossing te bieden. Dit bleek voor velen dus de partij de zijn die 3 jaar geleden nog werd geleid door een xenofobe Holocaustontkenner, die nu gelukkig is verplaatst naar waar hij geen schade kan aanrichten: het Europees Parlement.

Het probleem voor Front National ligt hem alleen in het vreemde 2,5-partijenstelsel dat Frankrijk bezit. Dat de socialistische president François Hollande überhapt is verkozen was mede te danken aan FN, omdat zij vooral stemmen wisten te vergaren van de partij die politiek gezien het meest aan hen verwant is: de conservatieve UMP. Dit wordt ook wel het spoiler effect genoemd, en het kan over een paar jaar bij de presidentsverkiezingen de kansen voor rechts verpesten, zelfs nu Hollande nog maar door 19% van de bevolking wordt gesteund.

Over 2 dagen is de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Dan krijgen we eindelijk antwoord op de meest prangende vraag van het moment:

Wie wordt de burgemeester van Rochefourchat?

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s