Over lijken gaan

mayalsiaIn de nacht van 7 op 8 maart gebeurde iets opmerkelijks. Een vliegtuig dat van Maleisië naar China had moeten vliegen, verdween samen met haar 239 passagiers van de radar. Het toestel heeft de eindbestemming nooit bereikt en tot op de dag van vandaag is er niet helder wat er precies is gebeurd. Spannend, er zijn nog zoveel mysteries om op te lossen! Tot gisteren de aandacht even verschoof naar de nabestaanden. Hartverscheurende beelden met schreeuwende en huilende mensen. Ik betrapte mezelf er op dat ik was vergeten dat de inzittenden waarschijnlijk met wrak en al ruim twee weken dood op de oceaanbodem liggen.

De afgelopen tijd heeft het vliegtuig de Nederlandse media gedomineerd. Van Nieuwsuur tot Hart van Nederland, van Pauw en Witteman tot RTL Late Night en van Geenstijl tot Joop.nl. De invalshoeken lagen voor het oprapen. Wat als het vliegtuig was gekaapt? Wat als het vliegtuig op een van de honderden onbewoonde eilandjes was geland? Stuk voor stuk terechte invalshoeken van een vermist vliegtuig.

Gezien op een gegeven moment alle serieuze benaderingen wel de revue hadden gepasseerd, keken de (sociale) media op een gegeven moment wat meer buiten de kaders. De Boeing 777 is geland op de maan, de overheid zit er achter of misschien was het een avontuur à la  de serie Lost. Oftewel: de complottheorieën en grotere onzin. Ik vind dit ergerlijk, met de slachtoffers en nabestaanden in het achterhoofd.

Maar wat nog erger is, is het feit dat iedereen er in mee leek te gaan. Met als klap op de vuurpijl Damon Lindelof die Lost graag terug ziet verschijnen op TV. Is het toeval dat hij deze uitspraak heeft gedaan terwijl men zoekt naar een van de meest raadselachtige verdwenen vliegtuigen ooit? I think not. Meneer Lindelhof maakt gewoon promotie voor zijn product van 10 jaar terug.

Het zijn dit soort berichten die mij, en zeker weten ook anderen, doet vergeten waar het werkelijk om gaat. Namelijk: een vermist vliegtuig en een dikke tweehonderd mensen die zijn verdwenen. Het is wat dat betreft interessant om te zien hoe het mysterie rondom eigenlijk alle aandacht opeist. Gezien dat nieuwsgierigheid opwekt, toegankelijk is voor alle doelgroepen en geschikt is voor een traditioneel koffieautomaatgesprek.

Het is een verbitterde wet van de media dat zodra er geen aanleiding meer is, we het er niet meer over hebben. Want wat viel er meer te zeggen dan dat het vliegtuig was verdwenen? Niets. Dus verdwijnt de werkelijke oorzaak naar de achtergrond en voor je het weet is het niets meer dan een mysterie met complottheorieën en gekke berichten die soms, naar mijn idee, doorslaan. Dat terwijl er ook allemaal familieleden thuiszitten die denken: “Wat de fuck is iedereen aan het ouwehoeren.”

Ouwehoeren over de doden, blijkt achteraf. De media gaat vaak genoeg over lijken, maar zou in dit geval wat meer aandacht en respect moeten tonen tegenover de nabestaanden. Door degelijke nieuwsvoorziening bijvoorbeeld in plaats van jolig gespeculeer. Ongeacht de grote neiging om het iets spannender te maken dan het eigenlijk is. Namelijk: een vliegtuigcrash in de oceaan waarbij 239 mensen het leven lieten.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s