Hitler is NOT a Comic Book Villain

…althans, de échte niet.

Oh nee, een politicus, filosoof, of iemand op het internet heeft net iets gezegd waar jij het totáál niet mee eens bent. Maar hoe ga je daar ook alweer mee om?

Negeren? Nee, dat is voor losers. Je bene de belangrijkste persoon op aarde, dus iedereen moet weten wat je ervan vindt! Een zorgvuldig beargumenteerd betoog over waarom je het er niet mee eens bent? Ben je gek? Zulke dingen kosten veel te veel tijd, en belangrijke personen zoals jij moeten hun tijd besteden aan belangrijkere dingen zoals Call of Duty: Ghosts spelen. Neuh, laten we hem voor Adolf Hitler uitmaken. Dat zal hem leren.

Serieus, is er nog íemand die de aloude Wet van Godwin serieus neemt? Tuurlijk, wanneer de belediger relevant genoeg is om een reactie van de beledigde uit te lokken zal hij het over “abjecte vergelijkingen” hebben (of in het geval van internetdiscussies de ander Stalin noemen of zo), maar voelt iemand zich nog oprecht gekwetst wanneer hij wordt vergeleken met de bekendste snordrager van Oostenrijk? Het lijkt mij dat er niemand meer is die bij zo’n vergelijking níet meteen in lachen uitbarst of op zijn minst deze reactie heeft:

Maar goed, wat is nou eigenlijk het probleem? Dat mensen zichzelf voor schut zetten met een Hitlervergelijking is niet bepaald een maatschappelijk probleem, waarom zou het anderen iets boeien? Omdat Godwin’s Law gevaarlijk is. Het ruineert de nalatenschap van een van de ernstigste oorlogsmisdaden en van de bruutste dictators aller tijden.

Een vergelijking met Hitler is op dit moment altijd een overdrijving, er is immers niemand meer die openlijk pleit voor het uitroeien van hele volkeren. Maar het zorgt er ook voor dat Hitler zélf vergeleken zal worden met hedendaagse standpunten. Het gevolg? Doordat Hitler op álle punten dictatorialer en misdadiger is dan hedendaagse leiders, misschien Kim Jong Un uitgezonderd, is hij automatisch een soort symbool voor het Ultieme Kwaad geworden. Nu is hij een bijzonder slechts mens geweest, een van de slechtsten van de 20e eeuw, samen met Stalin, Mao, Pol Pot, enzovoort. Maar hij is wel nog steeds een mens.

Het gevaar schuilt erin dat Hitler ooit misschien níet meer als mens wordt gezien, maar als een karikatuur, een concept. Dat is het moment waarop de geschiedenis zich kan herhalen. “Tuurlijk, Hitler heeft ooit echt bestaan, maar het is allemaal zó overdreven wat hij heeft gedaan. Ónze bebloksnorde dictator is heus niet van plan om massamoord te plegen, hij wilt gewoon dat ons land niet zoveel smerige buitenlanders meer had”.

Dit is precies wat er gebeurde in Joegoslavïe. De geschiedenis wordt vergeten, en herhaalt zich. Laat het alsjeblieft niet ook in het Westen gebeuren.

Advertenties

Een reactie op “Hitler is NOT a Comic Book Villain

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s