In Nederland zijn we Nederlands

Nee, geen blog over de al uitgebreid bekritiseerde posters van de VVD van mijn kant vandaag; wel een blog over een fenomeen dat in reactie op die posters in Nederland weer behoorlijk aan het licht is gebracht: een gevoel van ‘zij’ versus ‘wij’ als wordt gesproken over etnische minderheden in ons land. Het moge duidelijk zijn dat een uitspraak als ‘ja maar die allochtonen moeten onze taal gewoon leren’ in reactie op kritiek op de poster niet helemaal genuanceerd en doordacht is. In veel onschuldigere uitspraken, echter, blijkt eenzelfde idee verscholen te liggen. Om dit discours rondom ras aan het licht te brengen is de Facebookpagina ‘Ook ik ben Nederlands’ opgericht.

“Wat spreek je goed Nederlands!”

De beheerders van de pagina reizen door Nederland en maken daar foto’s van Nederlanders met wisselende etnische herkomsten.  Zij houden op die foto een bordje vast met daarop een uitspraak die zij eens of vaker hebben gehoord. Deze uitspraken zijn allemaal direct of indirect een reactie op de uiterlijke kenmerken die te herleiden zijn tot hun afkomst. In de meeste gevallen zijn de uitspraken niet eens zozeer negatief; ze komen vaak voort uit welgemeende interesse of zijn bedoeld als een oprecht compliment. Dat dit bij de ontvanger anders kan overkomen gaat aan veel mensen voorbij, en dat is waarom de pagina belangrijk is.

“Mag ik aan je haar zitten?”

Zoals ik het ervaar is het niet een pagina die schreeuwt dat Nederlanders racistisch zijn. In veel van de gevallen wordt niet eens geroepen dat de uitspraken in zichzelf discriminerend of beledigend zijn; ze worden vooral als bekrompen en vermoeiend ervaren. Het moet vermoeiend zijn als mensen geloven dat je huidskleur gelijk staat aan bepaalde karaktereigenschappen, of dat je hoofddoekje betekent dat je gebrekkig Nederlands spreekt. Het moet vermoeiend zijn als je verandert in een interessante case study, of erger, een dierentuindier om iets waar je geen enkele controle over hebt. Het moet vermoeiend zijn dat deze ideeën zo logisch zijn voor veel mensen dat het aan jóu wordt om hun vooroordelen onjuist te bewijzen.

“Maar jij bent anders”

‘Ook ik ben Nederlands’ maakt men bewust van de menselijkheid en Nederlandsheid van deze minderheden die vaak over het hoofd wordt gezien. Het benadrukt een aanhoudende vooringenomenheid tegenover ‘nieuwe Nederlanders’ en laat zien hoe ook die welgemeende interesse soms ontmenselijkend kan werken. Ik ben heel blij met deze pagina omdat ik de situaties herken en erken dat ik daarin wel eens aan de ‘verkeerde’ kant van zo’n interactie heb gestaan. Het is een pagina die pleit voor onderwijzen en bewustwording, en dat zijn twee dingen waar we in Nederland soms nog wel iets meer mee bezig mogen zijn.

“Wat ben jij eigenlijk?”

Krachtiger dan de pagina zelf kan ik het niet uitleggen:

“Vaak zijn de dingen die worden gezegd niet slecht bedoeld en al helemaal niet bewust, maar het kan soms behoorlijk bot en/of bekrompen overkomen. Waardoor degenen die aangesproken worden zich gekwetst en minder Nederlands voelen. Dit heeft een negatief effect op de sociale cohesie van de Nederlandse maatschappij. Om deze reden proberen wij een discussie te voeren om Nederland een beter land te maken waar al haar burgers beter behandeld worden. Het begint met luisteren.

#OokikbenNederlands bevestigt wie wij zijn en wat sommige autochtone Nederlanders vaak vergeten; Nederlands, met een andere achtergrond, maar niettemin Nederlands.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s