Vladimir Putin is about to make you his сука

Oh, Rusland. We weten allemaal wel waarom het een van de meest besproken landen is van het afgelopen jaar. Een diplomatiek schandaal met Nederland over een Greenpeace-schip, de wetgeving tegen “homo-propaganda”, problematiek rondom de Winterspelen, en als kers op de taart de militaire inval op de Krim. Het heeft de Russische president Putin tot waarschijnlijk het meest gehate staatshoofd van Europa gemaakt.

Precies volgens plan.

Rusland had namelijk een probleem: de invloed van het land begon flink in te krimpen. De Arabische Lente zorgde voor meer pro-Westerse regeringen in Libië en Tunesië, terwijl de oude regimes in Syrië en Iran langzaam instorten of hervormen, de opkomende internationale macht China doet goede zaken bij voormalig Russische bondgenoten in Afrika en Azië, de economie groeit niet meer zo sterk als voorheen, en er wordt continu aan de stoelpoten van Putin gezaagd door teruglopende steun van de bevolking.

Intern staat hij onder zware druk, en als zijn partij de toenemende tegenstand de kop in wil drukken, moet hij snel afleiding zoeken van de interne problemen. Hij heeft een vijand nodig, een grote, sterke vijand waar hij de bevolking tegen kan mobiliseren. Een oude bekende, met al lange tijd het imago het beste jongetje van de klas te willen zijn, met een bevolking die op de oppervlakte meer geeft om mensenrechten dan om brood op de plank, want dat laatste komt toch wel, en door een lange periode van pacifisme hopelijk wel uitkijkt om een conflict te laten escaleren.

Europa.

En zowel de Europese regeringen als de bevolking hapten gretig toe bij de val die Putin zette. Ieder staatsbezoek werd begroet met uitgebreid protest, en de publiciteit rondom de Winterspelen versterkten dit geluid. Roepen om boycots, schandalen over “te zware delegaties”, het ridiculiseren van Putin en Rusland zelf, wat Godwins hier en daar, Polen die alvast hun leger bij de grens met Oekraïne heeft gestationeerd: alles was perfect uitgestippeld voor de staatsmedia om er een antiwesterse draai aan te geven, en de bevolking het idee te geven dat Rusland wordt bedreigd door Europa. Voorwaarts, tegen de vuige Westerse imperialistische betweters! Славься, славься, родина-Россия!

Niet dat Europa er veel aan kon doen, trouwens. Helemaal niets doen zou enkel voor meer problemen hebben gezorgd: de invloed van de EU en NAVO zouden flink zijn verminderd, mensenrechtenschendingen zouden onverminderd zijn doorgegaan in Rusland en omstreken, en laten we eerlijk zijn: deze incidenten hebben Europese politiek allesbehalve saai gemaakt. Desondanks wil ik wel mijn bewondering uitspreken voor Putin als machtspoliticus. Vladimir, het afgelopen half jaar was een absolute meesterzet geweest voor jouw land en jouw positie als president.

Браво.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s