Gezond eten is slecht voor je

Hier een zeer realistisch plaatje van het effect van superfoods.

Vandaag kreeg heel hipstergezond Nederland een flinke schok: het populaire konijnenvoer genaamd ‘superfood’ blijkt helemaal niet te werken. Sterker nog: superfoods bestaan helemaal niet. Dingen als chiazaad, hennepzaad en tarwegras zijn allemaal leuk en aardig, maar voegen niets zinnigs toe aan je dagelijkse schrijf van vijf, aldus het alwetende Voedingscentrum. Alweer een gezondheidshype die in de prullenbak kan. Wat nu?

Eerst even wat meer over dat superfood. Chiazaad, tarwegras en hennepzaad bijvoorbeeld, wat is daar nou het nut van? Vooral van hennepzaad stond ik even te kijken: het is namelijk inderdaad zaad van dezelfde plant waar wiet vandaan komt. Maar nog opvallender; het wordt voornamelijk gebruikt als vogelvoer, onder de naam kempzaad. Chiazaad zijn dus gewoon de pitjes van de chiaplant en tarwegras zijn ontkiemde tarwekorrels. We kunnen gezond food maar beter bestempelen als vogelvoer in plaats van konijnenvoer.

Al deze superfoods bevatten hun eigen voorraadje aan vezels, omega’s en andere superduper healthy stuff (je zegt niet ‘gezond’, nee, alles is healthy tegenwoordig). Net als groente is het dus sowieso niet verkeerd om er wat van binnen te krijgen. Maar eet je het niet, dan maakt het eigenlijk ook niet veel uit. Het is een toevoeging. Het hoeft niet. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet twee keer per week vis te eten, hoewel dit zeker een prima toevoeging is en vis absoluut gezond is (en stiekem veel lekkerder dan een handvol tarwegras, maar goed).

Superfood is eigenlijk heel slim bedacht. Het zijn natuurlijke producten en het lift op die manier mooi mee op de hype van hipstervoer. Groente is ook superfood, een banaan is ook superfood en een broodje pindakaas óók. Water is zelfs superfood. Zolang het je energie geeft en het ‘iets positiefs doet voor je lichaam’ is het superfood en dus gezond. Maar dat is blijkbaar niet hipster en gezond genoeg (lees: groente is te gewoontjes) en dus volgt men de nieuwe superfood-hype. Goedgelovigheid verdient blijkbaar het beste.

Al die zaadjes en ander spul doen niets verkeerds met je lichaam zolang je het eet met mate. Net als met alles wat er qua voedsel bestaat eigenlijk. Gewoon, eten met mate, want te veel van iets is natuurlijk nooit goed. En dat is eigenlijk precies wat het Voedingscentrum zegt: “Er wordt in tijdschriften heel veel over geschreven. Ze zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Onzin dus.” Verder is het centrum bang dat mensen doorslaan in hun overtuiging en enkel nog maar grote hoeveelheden chiazaad en tarwegras naar binnen werken. Eten zónder mate dus.

Hoewel ik van mening ben dat het Voedingscentrum nogal overdrijft met hun ‘Ojee straks krijgt iemand een overdosis vezelvitamineB12A!’, denk ik dat mensen voor wie de boodschap wél echt geldt er toch niet naar luisteren. Mensen die eenmaal in hun hoofd hebben gehaald dat ze per se gezond moeten eten slaan toch wel door. Is het niet met die zogenaamde superfoods, dan is het wel met het obsessief vermijden van voedsel met E-nummers of het tellen van elk calorietje dat er in je met vetarme kaas belegde speltbrood zit.

Superfoods zijn geen wondermiddel, ze trekken enkel je portemonnee leeg. Wil je gezond doen maar geen grof geld neertellen voor een paar zielige zaadjes? Vul je kwark eens gewoon met een paar stukjes banaan. Vult een stuk beter en bananen zijn sowieso gezond. En vreet geen patat, chocola en chips meer. Eet twee stuks fruit, ontbijt goed en drink voldoende water. Net zoals iedereen altijd al jaren zegt.

Advertenties

4 reacties op ‘Gezond eten is slecht voor je

 1. angelquique 6 maart 2014 / 18:09

  Goed punt! (: zie inderdaad dat veel mensen er alles aan doen om zoveel mogelijk superfood in een bakje te krijgen (en deze natuurlijk met een mooi filtertje op instagram dumpen, want geen foto laten zien is niet healthy hebben gegeten!). Wel is het zo dat bepaalde superfoods wel degelijk iets doen, zo geeft lijnzaad een voller gevoel door de gezonde vetten en ben je minder geneigd te gaan snaaien, maar waarom meer betalen voor die superfoods als je gewoon normaal gezond eet met lekker veel groente? Het is een klein beetje extra gezond, maar het gaat inderdaad echt niet helpen ineens binnen een paar weken, hoppa, 5 kg eraf te krijgen. Dus het is zeker overhyped, als je het toevallig in huis hebt of geld teveel hebt kun je het best door je smoothie flikkeren, maar om er nou echt zoveel geld aan te besteden, nee bedankt! En chocolade kan prima! (A) -wel natuurlijk de extra, extra pure-

 2. Iris 6 maart 2014 / 18:28

  Ik vind wel dat je hier iets te makkelijk het voedingscentrum als absolute waarheid aanneemt. Er is genoeg voedsel waar wel veel meer in zit.
  Zo zit in een banaan 1,2g eiwitten (per 100 gram) en bij gojibessen (ook per 100 gram) 14g. Het is dus helemaal niet zo dat het ‘onzin’ is. Dat komt wel in je blog zo naar voren. Het is alleen niet superfood dat het in één keer je gezond maakt. Maar dat doet groente immers ook niet.

  • Elise 6 maart 2014 / 18:37

   Oh maar ik neem het voedingscentrum helemaal niet als absolute waarheid aan, als je dat denkt heb ik dat dus niet genoeg naar voren laten komen. Ik vind de hele hype van superfoods gewoon onzin omdat het ‘normaal’ gezond eten ondersneeuwt.

   • Iris 6 maart 2014 / 20:38

    Maar je titel is ‘gezond eten is slecht voor je’, vandaar denk ik de verwarring. Ik ben ermee eens dat een toevoeging van voeding nooit vervanging kan zijn (net als vitaminen) maar dat maakt het zelf niet ongezond of overbodig.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s