Een veilig Facebook voor iedereen

Hopend dat jullie allemaal mijn weekendbreak van gisteren hebben gelezen (of zullen lezen nu jullie dit zien), ga ik ervan uit dat nu duidelijk is dat genderidentiteit niet hetzelfde is als iemands biologische geslacht. Een grote doorbraak voor mensen die kampen met een verschil tussen deze twee persoonskenmerken heeft zich ruim twee weken geleden op het social media-platform Facebook voorgedaan. Waar eerder namelijk de enige gender-mogelijkheden ‘man’  en ‘vrouw’  waren, zijn nu vijftig genderidentiteiten aan de lijst toegevoegd (helaas wel enkel voor de gebruikers die hun Facebookinstellingen op US English hebben staan).

Een kleine greep uit Facebook’s nieuwe genderopties

 

Na een onderzoek onder LGBT+ gebruikers van Facebook, is Facebook dus tot de conclusie gekomen dat hun eerdere gendermogelijkheden niet toereikend waren voor de mensen die de website graag willen zien als een veilige plek om hun sociale leven online voort te zetten. Voor sommige mensen zal de verandering weinig betekenen – zij voelen zich prettig bij de simpele labels ‘man’  of ‘vrouw’ en zullen dus weinig of niets merken van de (controversiële) verandering die Facebook heeft doorgevoerd. Voor de mensen die zich echter niet thuis voelen onder een van deze labels, of die het gevoel hebben dat slechts ‘man’ of ‘vrouw’ de lading niet dekt (maar bijvoorbeeld een voorvoegsels als ‘trans’ of ‘cis’ een belangrijk deel van hun identiteit vinden), is de verandering van enorme waarde. Zij hoeven niet langer een uiting van hun identiteit op te offeren om een gebruiker van Facebook te kunnen zijn, maar hebben de mogelijkheid deze naar persoonlijk verlangen aan te passen.

Een tweede zeer belangrijke consequentie van deze nieuwe mogelijkheden is dat het mensen bewust maakt van de bestaande verscheidenheid in genderidentiteiten. In tegenstelling tot wanneer Facebook nieuwe gebruikers een blank veld had gegeven om een persoonlijke voorkeur in in te voeren, wordt een nieuwe gebruiker nu een keuze gegeven. Dat betekent dat ook mensen die zich wel simpelweg man of vrouw voelen nu kunnen worden blootgesteld aan genderidentiteiten waar zij mogelijk nog nooit van hadden gehoord. Dit kan onbegrip verminderen en kan op de lange termijn zorgen dat ook buiten Facebook minder bekende genderidentiteiten worden erkend en in acht worden genomen. Facebook zet hiermee een controversiële eerste stap richting een veilige wereld.

Al met al is het dus een zeer goede en vooruitstrevende actie van Facebook geweest. Er komt ongetwijfeld kritiek op van mensen die het onnodig vinden, maar dat zijn dan ook de mensen die de verandering niet nodig hebben. De enige stemmen die hierin gehoord zouden moeten worden, zijn die voor wie de verandering een positieve is, en dat zijn er echt wel veel. Ook volgde de kritiek dat de verandering meer een marketingtactiek zou zijn (dat wil zeggen, het maakt het mogelijk nog meer gepersonaliseerde advertenties te tonen), maar die doet allerminst teniet wat  deze stap betekent voor de mensen wie het betreft.

Goed gedaan, Facebook – nu de rest van de wereld nog.

Advertenties

Een reactie op “Een veilig Facebook voor iedereen

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s