Citius, Altius, Fortius

Nog even iets over de Olympische Spelen. In Sochi zijn uiteraard de Paralympische Winterspelen nog bezig, maar hebben jullie je wel eens afgevraagd wat er gebeurt met de faciliteiten als het circus afgelopen is en iedereen thuis de medailles heeft geteld?

In sommige gevallen gaat het goed. Londen had al een hoop faciliteiten voor de Spelen van 2012 überhaupt waren begonnen, en de faciliteiten die niet nodig bleken (want laten we eerlijk zijn, hoeveel publiek trekt een kayakbaan nou?) waren snel afgebroken. Maar andere steden hadden deze luxe niet. De Spelen van Athene drukten zwaar op de begroting van Griekenland, met als gevolg dat het hockeystadion er zo uit ziet:

Één van de doelen staat nu bij een hockeyvereniging in Heemstede.

De oorzaak is meestal dat stadions inefficiënt zijn gebouwd: gefocust op maar één sport, waar geen lokale interesse voor is, of dat onderhoud voor de faciliteiten te hoog is.

Softbalstadion, Athene
Volleybalstadion, Beijing

Het meest deprimerende verhaal komt echter uit Sarajevo. De hoofdstad van Bosnië was in 1984 het toneel van de Winterspelen en was toen het eerste communistische land die deze Spelen mocht houden (de USSR was in 1980 het eerste communistische land die de Zomerspelen hield). De verwachtingen waren hoog, en het land zette alles op alles om het een geslaagd evenement te maken.

Openingsceremonie, Sarajevo

Maar acht jaar later brak de Bosnische Burgeroorlog uit, waarbij vooral Sarajevo hard werd geraakt met een 4 jaar durende belegering. De gevolgen voor de stad waren groot: 10.000 gebouwen werden vernietigd, en 97% van de gebouwen die nog wél stonden waren beschadigd. Zo ook de Olympische gebouwen.

Sochi was niet de eerste keer dat de Spelen een ring verloor
Het oude Olympisch Dorp, tegenwoordig vol met landmijnen

Het bobsleeparcours is zelfs een tijdlang een vesting geweest van waaruit artillerie werd gepositioneerd:

En dit is nog een van de betere stukken van de baan.

Misschien was deze break wat deprimerend. Laten we in ieder geval hopen dat we over een paar jaar niet eenzelfde reportage vanuit Sochi te zien krijgen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s