Issue Olympics

Een paar dagen nadat de protesten in Oekraïne weer waren opgelaaid (de oorzaken voor het protest heb ik hier kort samengevat) kwam er eindelijk een einde aan de regering van Viktor Yanukovich. Na een bijzonder bloederige dag in Kiev verloor de president de steun van zijn eigen politie en partij, werd een interim-regering aangesteld, en vluchtte Yanukovich naar een Russische stad in de buurt van Oekraïne.

“Maar wacht!”, roepen een aantal mensen, “kijk eens wat er in Venezuela gebeurt, daar vallen ook doden en daar horen wij níets over! Boe! Partijdige media! Wake up sheeple!”

Die mensen moeten daar eens mee ophouden.

Laat ik wel duidelijk maken: ik ben een tegenstander van het regime in Venezuela, zelfs al eerder een artikel geschreven over waarom de Koning geen staatsbezoek had moeten brengen aan het land. Het probleem ligt bij mij in het continue melden “dat er ook buiten Europa iets gebeurt”. De implicatie hierin is dat niemand, en zeker de media niet, het iets interesseert als er buiten de Westerse wereld iets slechts gebeurt. Ook bij andere nieuwsberichten komt het regelmatig voor: bij Amerikaans binnenlands nieuws zijn er altijd een of twee mensen die het over drones gaan hebben, of de Centraal-Afrikaanse Republiek, of welk ander vreselijke gebeurtenis buiten de landsgrenzen ook. “Wat boeit binnenlands nieuws nou, ondertussen doden ze kinderen in Jemen!”

Dergelijke berichten zijn niet behulpzaam, onuitstaanbaar pretentieus, en het hele onderliggende idee dat dergelijk nieuws geen aandacht krijgt is al niet waar. Zij moeten er immers ook érgens van gehoord hebben, en meestal zijn dat de (sites van) kwaliteitskranten: NRC, de Volkskrant, en voor Engelstalig nieuws The Guardian, Washington Post of New York Times. In het geval van Venezuela heeft de NOS, nota bene een publieke omroep, een zeer uitgebreid dossier over de huidige protesten. Hoezo, onderbelicht?

Daarnaast is het simpelweg een psychologisch effect dat nieuws belangrijker wordt naarmate de gebeurtenis dichterbij de lezer staat. Dat kan geografisch dichterbij zijn, maar ook cultureel. Dit is niet de schuld van de media, maar van de bevolking die het nieuws ontvangt. Zij willen nieuws over wat het dichtst bij hun eigen wereldbeeld, persoonlijke situatie en culturele contexten staat, en de media voldoen daaraan. Dat wil nog niet zeggen dat de informatie er niet ís.

Hou dus alsjeblieft op met het spelen van ‘Issue Olympics’. Je bent niet beter dan de rest als je andere nieuwsberichten belangrijker vindt. Besteed die tijd liever aan het informeren van degenen die óók geïnteresseerd zijn, of ga op zoek naar nieuws dat helemáál geen aandacht krijgt in de landelijke media.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s