Waarom vertrouw ik Diederik Samsom?

01._Diederik_SamsomIk ga als journalist in wording een ethische regel schenden. Als ‘objectieve verslaggever’ is het namelijk discutabel om te vertellen op welke partij je hebt gestemd tijdens de verkiezingen. Mensen zouden in het geval van een politiek journalistiek product kunnen denken dat je aan partijdige verslaggeving zou doen. Desondanks verklaar ik hier en nu dat ik PvdA heb gestemd bij de landelijke verkiezingen van 2012. En wel op de heer Samsom, die met een zeer geslaagde campagne me over heeft gehaald strategisch te kiezen voor de socialisten. Als we de peilingen mogen geloven heeft ongeveer 65% spijt van zijn of haar stem op de partij. Ik niet… denk ik..

Elke keer als ik naar Samsom luister of kijk op radio en televisie, en nu met de gemeenteraadsverkiezingen is dat regelmatig het geval, laat ik me afleiden door zijn woorden. Het staat me absoluut niet aan dat  de PvdA behoorlijk heeft lopen draaien in Rutte II, zoals bij het besluit van de JSF. Ook Plasterk had wat mij betreft kunnen vertrekken een aantal weken terug. En toch praat Diederik al deze standpunten goed met z’n overtuigende kale koppie. Well played, Diederik, well played.

Ja, op zich kan ik me best vinden in het gedachtegoed van sommige punten van de PvdA, maar dat heb ik bij zoveel andere partijen ook! Ook al zou ik eerder links stemmen dan rechts, de punten die ik net hier boven noemde zijn voor mij zodanig onacceptabel dat ik me regelmatig achter de oren krab waarom ik heb gestemd op Samsom.

Maar hij viel me al veel eerder op. Zoals jullie wellicht weten draag ik het milieu een groot hart toe en Diederik Samsom was als Greenpeace-activist en PvdA-milieuwoordvoerder een van de meest aansprekende Kamerleden op dat gebied. Simpelweg omdat hij toen iemand was die het achterste van zijn tong kon laten zien en dat ook nog heel goed simpel en overtuigend wist over te brengen. Hij viel voor mij op en werd toen even later fractieleider.

Prima, maar dat is geen punt om op het laatste moment te stemmen op de PvdA. En toch stemde ik Diederik Samsom en dat komt door zijn ‘eerlijke verhaal’ (bah, iel, bah) en de manier waarop hij dat vertelt. Want zodra de PvdA negatief in beeld komt is hij er, als degelijke fractieleider, om de boel recht te praten. En het werkt bij mij, tot op de dag van vandaag.

En zo speelde hij het vaker slim. Waren de televisiedebatten een grote bron van kippenhokken, was Diederik de hond die met het derde been er vandoor ging. Dat het toen een positief effect had op de peilingen, vind ik nog wel logisch. Maar dat ik twijfel vind ik nog steeds gek. Retorica beheerst hij goed, dat is voor mij overduidelijk. Maar op deze manier zal ooit zal de emmer overlopen. En dan hoop ik dat ik  deze totaal misplaatste stem achter me kan laten.

Advertenties

Een reactie op “Waarom vertrouw ik Diederik Samsom?

  1. Daan Kusen 26 februari 2014 / 17:38

    Vertrouwen vind ik persoonlijk een te groot woord, zeker in combinatie met politiek. Sympatiek, dat is Samsom wel, maar daar is voor mij ook wel alles mee gezegd.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s