Van een mug een olifant

Het is een spectaculair eind van het Kerstreces gebleken voor het kabinet. Nadat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers aftrad na een eindeloze reeks blunders in zowel zijn functie als tijdens het debat dat zijn toekomst zou bepalen, was het nu tijd om een minister flink te laten zweten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken raakte in de problemen nadat ontdekt werd dat een onderdeel van de militaire inlichtingendienst MIVD belgegevens had doorgespeeld naar de NSA, de veiligheidsdienst van de VS. Het gevolg was een motie van wantrouwen.

Gelukkig kwam die er niet doorheen.

Vergis je niet, het feit dat het zo ver heeft kunnen komen is vervelend en inlichtingendiensten zijn mijns inziens te ver gegaan in het verzamelen van data, maar deze discussie staat los van het functioneren van Plasterk als minister. En de harde waarheid is dat de inlichtingendiensten te ingewikkeld zijn om de Kamer over te informeren. Het is wettelijk verboden om de gehele Tweede Kamer te informeren over deze diensten, omdat daarmee staatsgeheimen op straat komen te liggen. Dergelijke controle wordt uigevoerd door wat in de wandelgangen de Commissie Stiekem wordt genoemd, en er zijn “signalen” dat deze commissie wel degelijk heeft geweten van het doorspelen van gegevens naar de NSA. Tussen aanhalingstekens, want de Kamer kán niet eens weten wat er wel of niet in deze commissie is gezegd. Dat is immers geheim. De Kamer kan daardoor niet tot een goed oordeel komen, en een motie steunen zonder er voldoende kennis over te hebben is nog onverstandiger dan wat Plasterk deed.

Hij praatte namelijk voor zijn beurt. In Nieuwsuur van 30 oktober had hij gezegd dat de NSA zelf data in Nederland heeft verzameld, en dat had hij niet zeker kúnnen weten: pas op 6 november werd duidelijk wie dit had gedaan en bleek dit Nederland zelf. Deze ‘cafépraat’, zoals Kamerlid voor D66 Gerard Schouw het noemt, was niet handig, maar ik ben ervan overtuigd dat dit een enkel incident was, en zeker geen indicatie voor een gebrekkig functioneren als minister.

Mijn vermoeden is dat de oppositie, zeker na het aftreden van Weekers, bloed rook. Doordat ook Minister van Defensie Jeanine Hennis betrokken was in de ophef hoopte zij wellicht op het aftreden van het gehele kabinet of op zijn minst wrevel tussen de coalitiepartijen. En dat is zonodig nog slechter voor het politieke systeem op de lange termijn. De afgelopen 15 jaar zijn namelijk verre van stabiel geweest: er is sinds 1998 geen enkel kabinet geweest dat zijn volledige termijn heeft uitgezeten. Zelfs Italië heeft met het tweede kabinet Berlusconi (2001-2005) nog later een stabiel kabinet gehad, en dat parlement staat nou niet bepaald bekend als bijzonder integer en politiek gezond. Premier Enrico Letta heeft zelfs vandaag zijn ontslag ingediend. Dus mijn vriendelijke vraag aan de oppositie: kunnen we nu er de kans is dat er eindelijk weer eens vier jaar worden volgemaakt, níet van een mug een olifant maken in de hoop dat je er goed uit komt te zien in de volgende campagne? Dank.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s