Krankzinnige kinderverhaaltjes

hekssneeuwwitjeEr was eens een prinses. Ze werd vergiftigd, raakte in een coma, werd verkracht en kreeg op die manier twee kinderen. Je zou ’t zo gauw niet zeggen, maar dit is het verhaal van één van de meest bekende sprookjes die we kennen. In een ander bekend sprookje wordt de prinses dood meegenomen door de prins die haar hoort te redden, en in één sprookje gaat de hoofdpersoon gewoon dood en is daarmee het verhaal afgelopen. Onze tere kinderzieltjes konden dit wellicht niet aan, dus maakte Disney het allemaal wat zoetsappiger. Gelukkig kom je in dit artikel alsnog achter de fijne waarheid van drie van onze meest geliefde sprookjes.

Het verhaal van de in coma geraakte prinses is het originele verhaal van Doornroosje. Hoewel bekend geworden door de gebroeders Grimm, schreef Giambattista Basile ‘Sole, Luna e Talia’ (zoals het toen heette) al in 1634. Bij de geboorte van prinses Talia wordt al direct voorspeld dat ze ooit in levensgevaar zal raken door de prik van een vlasnaald. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen van haar vader wordt ze toch geprikt en ‘ze raakt in diepe slaap’ (die iets van tientallen jaren duurt, dus dit noemen we een coma). Op een dag wordt er ingebroken door een getrouwde koning. Hij ‘slaapt met haar’ (maar gezien ze zelf compleet van de kaart is noemen we dit tegenwoordig gewoon verkrachting) en het zal geen sprookje zijn als ze hier niet van zwanger raakt. Negen maanden later bevalt ze van een tweeling , maar omdat de vader in geen velden of wegen meer te bekennen is hebben we gelukkig nog een stel feeën die de zorg op zich nemen. Op een dag zuigt een kind niet aan de borst, maar aan de vinger waar Talia geprikt is. Het gif wordt eruit gezogen en Talia ontwaakt (niemand had dit toentertijd zelf kunnen bedenken). De vader komt zijn bastaardkinderen opzoeken en noemt ze Zon en Maan (vandaar de titel van dit sprookje). Natuurlijk wordt de vrouw van de koning jaloers en wil de kinderen als maaltijd aan haar man voorschotelen. De kok bakt echter twee geitjes en Talia wordt gedwongen om in het vuur te worden gegooid. Ook dit probleem wordt opgelost, de boze koningin wordt vermoord en Talia en de koning leven nog lang en gelukkig. Het feit dat de koning een vrouw heeft verkracht, is vreemdgegaan en twee bastaardjes op de wereld heeft gezet was blijkbaar in die tijd niet zo’n punt.

Wel nu: Roodkapje. In de bekendste versie van het verhaal wordt ze van de grote boze wolf gered door de dappere  houthakker. Hij scheurt de buik van de wolf open en daar springen Roodkapje en haar oma weer te voorschijn, simpel als dat. Het origineel is nóg wat simpeler en hierdoor zijn we een stuk sneller klaar: er was geen houthakker. Roodkapje werd opgevreten en ging dood. Einde. Dat krijg je als je met vreemde mannen meegaat.

Nog ééntje, om het af te leren: onze grote vriendin Sneeuwwitje. Deze jongedame is de allermooiste dame van het land, en haar boze stiefmoeder kan dat niet hebben. Tot zover komt ’t overeen met het origineel. Stiefmoeder wil Sneeuwwitje dood hebben en als bewijs daarvoor moet de jager het hart meenemen. De Disneyversie vertelt dat hij een varken slachtte en met het hart daarvan de stiefmoeke overtuigde. Het echte verhaal wil echter dat stiefmoeder ook de longen en lever van haar stiefdochter verlangde, en wel om het op te eten. Welja, gelukkig kunnen deze evengoed vervangen worden door die van een varken. Dan wordt de schone dame wakker gekust en eind goed al goed. Volgens Disney. Want in het echte verhaal besluit de prins haar niet wakker te kussen, maar als dood mee te nemen naar het kasteel. Je mag jezelf afvragen wat zijn bedoelingen daarvan waren.

Advertenties

2 reacties op ‘Krankzinnige kinderverhaaltjes

  1. Dina 14 februari 2014 / 13:52

    Ik durfde dit bijna niet te lezen, al sinds ik Sneeuwwitje voor het eerst heb gezien (dat was nog op videoband HA!), ben ik bang voor die heks/koningin en haar krankzinnige ogen!

  2. Daan Kusen 15 februari 2014 / 21:34

    Ik hou van die originele sprookjes. Veel interessanter dan de zoetsappige Disney-films (waar overigens niets mis mee is. Classics). Het originele verhaal van The Little Mermaid is ook extreem bizar vergeleken bij de Disney-versie!

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s