Bier drinken met Poetin

PoetinbierAls Hollanders doen we het altijd goed ten opzichte van andere landen van ons formaat. Dat komt bijvoorbeeld door de haven in Rotterdam, de strakke infrastructuur en het handelen dat ‘ons’ al generaties lang succes oplevert. Waar we echter niet zo groot in zijn is ballen tonen. Want hoe progressief we ook zijn op het gebied van controversiële knelpunten (homoseksualiteit, euthanasie) of mensenrechten, over het algemeen weet Nederland zelden een vuist te maken tegen landen die daar andere regels voor hebben. Zoals, jawel daar is-tie weer, Rusland!

Om uit te leggen wat ik precies bedoel is er een prachtig voorbeeld dat zich voordeed afgelopen weekend op de Olympische Spelen. Een bliksembezoek van president Poetin aan het Holland Heineken House. Twintig hele minuten was hij daar en uiteindelijk heeft dat twee indrukken achtergelaten: ‘de knuffel’ en ‘het biertje’.

De knuffel met Wüst staat in dit geval precies symbool voor wat Nederland niet kan: een vuist maken. Als het gaat om de euro staan we altijd naast grote broer Duitsland en als we het hebben over militaire missies, dan speelt Amerika daar vaak een grote rol in. We kunnen hier als samenleving hoog of laag springen, wij Hollanders worden wat dat betreft nauwelijks serieus genomen als wij wat zeggen van wat ons niet aanstaat. In dit geval de mensenrechten. Nu heerste er een informele sfeer in de meest Hollandse apreskihut van Rusland en het laatste dat de biseksuele schaatskampioene had verwacht is een omhelzing van Poetin. Echter had juist hier een goed statement gemaakt kúnnen worden. Nu is het meer een voorbeeld van: als het er op aan komt laten we niet onze tanden zien.

Echte kritiek in het bierhuis was er dus niet. Een fluitconcertje had misschien gekund, maar daar kwam niemand met zijn dronken kop blijkbaar op. Iets wat met alcohol op wat makkelijker te doen in zulke omstandigheden, lijkt me. Totdat de volgende avond daarna wel de directeur van een zekere vliegtuigmaatschappij tegen het hek van de residentie van Poetin aanpieste. Van niets wetende, als we zijn vrij hilarische woorden mogen geloven. Op die manier hoeft het wat mij betreft nou óók weer niet.

Dan hebben we nog het biertje met Prins Pils… eeh Koning Krat. En dat moment laat precies zien waar het voor de regering werkelijk om draait: de vriendjespolitiek voeren. In Nederland hebben wij een te groot economisch eigenbelang als het gaat over onze afzetmarkt van de export. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan de delegatie (koning, koningin én premier) die wordt gestuurd naar Sotsji. Achter gesloten deuren is er wel gesproken over mensenrechten volgens Rutte, maar dat is voor de bühne in Nederland. De echte gebeurtenissen die indruk op mij maken zijn Willie en Vladi met een pilsje in hun hand. We hebben LuckyTV echt nodig op dit soort momenten…

Als wij als land zo kritisch zijn op Poetin zijn imago, waarom hebben we hem dan met bijna letterlijke open armen ontvangen op het meest Hollandse feestje van dit moment? Precies: de handelscontacten. En daar kan ik tot zekere zin inkomen, maar het is wel heel krom allemaal. Je gaat mij namelijk niet vertellen dat de koning niks afwist van dit bezoek. Sotsji is momenteel de meest beveiligde plek op aarde en dus staat alles in deze bubbel genoteerd in draaiboeken. Ik zou dus zeker niet gek opkijken dat dit ook van Nederlandse kant gepland was. Niets wat Poetin doet is zonder reden. Wat betreft dit ‘spontane bliksembezoek’ had Nederland op honderd andere manieren kunnen reageren, of ze er nu iets van af wisten of niet. In plaats daarvan ging de tap open en had de Russische president de tijd van zijn leven. Zijn goodwillcampagne loopt op rolletjes.

Proost!

Advertenties

Een reactie op “Bier drinken met Poetin

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s