Een man die z’n vrouwtje staat

Travo’s: dat zijn toch van die ouwe mannen die bij wijze van midlifecrisis voor de gein een pruik opzetten en dan doen alsof ze een vrouw zijn? Die stiekem de panty’s van hun vrouw jatten en daarmee andere travo’s gaan ontmoeten? Van die foute types die je in louche cafés tegenkomt, extravagante make-up dragen en véél te hard en te gay meezingen? Ja, op zich zijn dat inderdaad travo’s, travestieten dus. Maar het kan ook anders: veel minder opzichtig, veel minder dramatisch en ook nog eens een stuk menselijker.

Toen ik journalistiek studeerde heb ik de minor Tijdschriften gevolgd (niet wegklikken, dit verhaal gaat verder niet over school). We hebben hiermee het tijdschrift Mandame gemaakt, speciaal voor travestieten. We hebben hiermee overigens nog meegedaan aan de LOF-studentenprijs en zijn tweede geworden, dus men zag wel enige potentie in ons travoblaadje.

De travestieten die we hebben gesproken vallen soms zeker onder bovengenoemde stereotypering, maar natuurlijk lang niet altijd. Je had de stoere showtravestiet, die het ‘zich omtoveren tot vrouw’ tot kunst had verheven en met alle plezier in de daarvoor aangewezen bar rond paradeerde. Immens hoge hakken, zwierige glitterjurken en een grote pruik behoorde tot het standaard werkuniform. Werk, inderdaad, want natuurlijk is ook hiervoor een branche.

Dan had je inderdaad nog de verlegen vijftiger wiens huwelijk een beetje was vastgeroest en die iets nieuws en spannends zocht. Afspreken met een andere vent die zelf ook deze gevoelens heeft schept natuurlijk een band. En tsja, alles wat ze in de bosjes doen natuurlijk ook, maar wie zijn wij om daar over te oordelen? Het is een man met gevoelens, en wat is er op tegen als hij dit (in overleg met z’n vrouw, want vreemdgaan is niet goed te keuren) af en toe uit?

De jongen van 25 die, ondanks dat hij zich top voelt in zijn lichaam, graag eens een uitstapje neemt naar het andere geslacht. Vrouwen hebben immers ook hun charme en hij vindt het heerlijk om zich eens volledig vrouw te voelen. Vrouwen trekken een mooie jurk aan, hoge hakken en smeren een lading make-up op als ze zich eens lekker uitbundig willen kleden. Waarom zou een man dit niet mogen? Het is een beetje ‘buiten de norm’ van onze maatschappij, maar daarom nog niet fout.

En dan heb je ook nog de man die niet zeker weet of hij wel tevreden is als man. Vroeger twijfelde hij al, en dertig jaar later eigenlijk nog steeds. Waar jij en ik ons misschien wel ontzettend zeker over voelen, worstelt hij zijn hele leven al mee: zijn (gender)identiteit. Hij voelt zich over het algemeen toch wel vrouw, wilde als kind al aangesproken worden met een meisjesnaam en heeft typische vrouwenhobby’s. Toch is een geslachtsoperatie een enorme stap te ver, en blijft hij liever wie hij nu is: een man, die zich vrouwelijk voelt en zich daar ook naar kleedt.

Ik kwam op dit onderwerp omdat ik merk dat er nog veel onbegrip over bestaat. Travestieten zijn méér dan ‘een vent in een jurk’. Het zijn niet allemaal ‘sneue ventjes’ (geen enkele travestiet zou afgeschilderd mogen worden als ‘sneu’) en het zijn ook lang niet altijd homoseksuelen. Het zijn ook geen mannen met vastgelopen huwelijken, want veel van hun partners steunen hen erin. Travestie zou veel meer uit de taboesfeer gehaald moeten worden en ik ben ontzettend trots op elk persoon met een piemel die besluit vandaag eens ‘typische vrouwenkleding’ te dragen, gewoon omdat hij daar vrolijk van wordt.

Advertenties

Een reactie op “Een man die z’n vrouwtje staat

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s