Memento Mori

Je zou denken dat er tijdens de winterstop eens niet over voetbal gepraat zou worden, of dat tijdens het Kerstreces er ook zeer weinig politiek debat zou zijn. Jammer voor de apolitieke voetbalhater, want afgelopen week vond zelfs een combinatie van de twee plaats. Vitessespeler Dan Mori werd niet toegelaten tot de Verenigde Arabische Emiraten, waar Vitesse een trainingskamp hield. De reden was zijn Israëlische nationaliteit. En aangezien het over Israël gaat, het politieke kruitvat van de wereld waar niemand meer een genuanceerde mening over schijnt te hebben, werd dat een flink schandaal.

Een wanvertoning van alle partijen.

Allereerst de kant van Vitesse. Hen wordt verweten te weinig te hebben gedaan om Mori alsnog mee te kunnen laten gaan, en vervolgens apatisch te hebben gereageerd toen hij niet mee mocht. Nu vind ik die kritiek iets te makkelijk. Ik snap prima dat Vitesse de reis niet een dag van tevoren wilt afblazen, en dat het voor hen ook als verrassing kwam. Ja, er zijn weliswaar al eerder Israëlische spelers binnengelaten, maar dat was tegen de wetten van het land in, en de politicoloog in mij vindt het gevaarlijk om corruptie te bevorderen in een land dat al bol staat van de oliedollars.

Nee, mijn probleem ligt dat zij überhaupt op trainingskamp gaan in de VAE. Waarom zou een club naar dat land afreizen, wanneer er op voorhand een zeer grote kans was dat een van de spelers niet mee kon gaan, het klimaat niet vergelijkbaar is met Nederland, en niet eens een voetbalcultuur heeft? (Stiekem weet ik het wel, hoor.) Had liever een trainingskamp gehouden in een wat minder politiek beladen land.

Vervolgens de reactie erop. Gezien Israël en een islamitisch land erbij betrokken waren, kon Geert Wilders het natuurlijk niet laten om er verontwaardigd op te reageren. Ook het CDA en de VVD konden het niet laten om kritiek te leveren op de keuze van Vitesse. Ik snap dat er weinig te doen is tijdens het reces, maar een politieke reactie is hier wel erg irrelevant. De reden dat Mori geweigerd is is een zaak tussen Israël en de VAE, en wat een paar willekeurige nobodies uit een ander land daarover vinden helpt niet mee in deze kwestie. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat inmeniging van politici alleen maar negatief heeft uitpakt.

Tenslotte: voetbal in het algemeen. Wat is het toch ineens met voetbaltechnisch irrelevante golfstaatjes die zo veel aandacht krijgen binnen de sport? Eerst was het Qatar met het WK dat achteraf toch niet zo handig bleek om in de zomer te houden en nu het ene na het andere schandaal te verduren heeft, nu is het de rel in de VAE. Voetbal is de meest lucratieve sport op aarde, zijn die paar oliedollars echt zó onweerstaanbaar dat alle principes verdwijnen?

Advertenties

Een reactie op “Memento Mori

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s