Januari: de maandag van het jaar

De feestdagen zijn weer achter de rug. Wij van Columnisten van Catan hebben een welverdiende winterslaap gehouden en nu is het tijd er weer helemaal tegenaan te gaan. Iedereen wenst elkaar nog net gelukkig Nieuwjaar – hoewel Driekoningen allang is geweest – en vragen over de familiedagen worden vooral beantwoord met ‘ja hartstikke leuk, maar blij dat het over is.’ Maar zijn we met zijn allen wel zo blij dat het over is? Over twee weken is het Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar en eigenlijk zijn we allemaal een beetje in shock dat het jaar 2014 begonnen is. Januari is de maandag van het jaar en dat is overduidelijk.

Goed, Roel schreef  hier al treffend dat tijd in principe een gedachte van de menselijke geest is. Wij hebben zelf bedacht dat het weekend heel tof is en dat de maandag erop een vreselijke stomme dag moet zijn. Ik sluit me hierbij aan, het is ongegrond en totale onzin om je manier van leven af te laten hangen van welke dag of maand het is, en toch doen we het met zijn allen wel.
Het probleem met januari gaat echter verder dan die van de maandag, januari is namelijk ook nog eens een maand van beloftes en verwachtingen en zoals Shakespeare (of niet Shakespeare, de meningen zijn hier nogal over verdeeld) al treffend sprak; ‘expectations are the root of all heartache.’ We hebben namelijk met zijn allen een week geleden het oude jaar afgesloten met veel geklaag over wat een rotjaar het was. Alles was stom. Financiële crisis, discussies over racisme, en in persoonlijke levens is ook het een of ander gebeurd. Rot2013. Bah. Maarrrr! Het nieuwe jaar is begonnen! We hebben nieuwe plannen en of je nou aanhanger bent van goede voornemens of niet; je maakt ze toch. Is het niet een poging tot stoppen met roken (bij mij weer jammerlijk mislukt, overigens), dan is het wel ‘dit jaar ga ik gelukkig worden’ of ‘ik ga écht meer tijd voor mezelf nemen.’. Of natuurlijk de echte goede voornemenhaters die zeggen dat ze er niks mee te maken willen hebben, maar die dan toch terugdenken aan het vorige jaar en dan stiekem tegen zichzelf prevelen dat ze dit jaar toch écht er ‘wat gaan maken.’
Dus daar zitten we dan, met zijn allen. Het abonnement op de sportschool net afgesloten (en vanzelfsprekend nog geen één keer geweest), terwijl irritante televisiereclames naar je schreeuwen dat de kerstkilo’s er echt afmoeten, de pakjes sigaretten alweer gekocht en ook dat gezonde eten is bij de eerste kater alweer aan de kant geschoven. Welkom in januari.

We rennen rond, want al het werk wat we in december hadden moeten doen is blijven liggen. Contacten met vrienden en familie die we hebben gezien tijdens de feestdagen zijn nú al verwaterd, want die afspraak om elkaar meer te zien in het nieuwe jaar geldt toch zeker niet voor de eerste week? We zijn weer druk, het feest is geweest en het echte leven roept. Dit zou allemaal niet zo erg zijn als we het hier niet hadden over één dag, maar een heel jaar totdat we weer bij ‘het weekend’ zijn beland. December zou niet moeten fungeren als een raar soort inhaalslag voor alles wat je het hele jaar zou willen doen, net als het weekend dat niet zou moeten zijn voor je week. De indeling van dit jaar is zelf bedacht en die vrienden kan je nu ook bellen. Dat feestje kan je nu wel geven, net zo goed als dat twee weken geleden kon. Ik zeg: weg met de onzin van januari. Maak er wat van, dan heb je misschien in december echt iets om terug op te kijken met een glimlach.

Advertenties

Een reactie op “Januari: de maandag van het jaar

  1. aleimonthimble 8 januari 2014 / 18:27

    Heh. Maandag en januari.

    In principe begrijp ik wel wat jullie met beide blogs bedoelen (die van Roel zie ik ook nu pas), het is alleen wel zo dat je voor je sociale leven per definitie heel erg afhankelijk bent van anderen. En het is een feit dat veel mensen toch wel ongeveer een vergelijkbaar weekend- en vakantieritme hebben. Op zaterdag en zondag kun je veel makkelijker met mensen afspreken dan op de rest van de dagen, zeker als die mensen in kwestie niet om de hoek wonen. Dat is ook de reden dat ik zelf niet graag in het weekend zou werken. Iets vergelijkbaars geldt voor de zomer- en kerstvakanties, hoewel in minder sterke mate.

    En hoe je het ook wendt of keert, na een periode van veel toffe en gezellige dingen is het altijd even wennen als het leven van alledag weer begint. Of dat nu op maandag is, in januari of (voor studenten) in september.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s