Alas, poor Seong-taek

Het was al een tijdje opvallend stil rondom Noord-Korea. De laatste écht totalitaire staat op aarde leeft normaal gesproken op internationale schandalen en dreigementen, dus de maandenlange stilte was erg opvallend. Het kan twee dingen betekenen: er wordt gewerkt aan een grotere provocatie dan normaal, of er is een lokaal schandaal dat eerst afgehandeld moet worden.

Het bleek dit keer het laatste te zijn: Jang Seong-taek, voorzitter van de administratieve tak van de regeringspartij en oom van Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, werd wegens hoogverraad geëxecuteerd. Het nieuwsbericht uit Pongyang was zoals gewoonlijk weinig subtiel:

“However, despicable human scum Jang, who was worse than a dog, perpetrated thrice-cursed acts of treachery in betrayal of such profound trust and warmest paternal love shown by the party and the leader for him.”

Schijnbaar vond oom Jang zijn positie als tweede man van het land en persoonlijke adviseur niet genoeg en deed hij een poging om Kim Jong-un af te zetten. Zeg maar Hamlet, maar dan omgekeerd. Maar Jang was al een uiterst machtig man, hij zal vast niet zo veel riskeren voor een plan dat waarschijnlijk toch weinig succes zou hebben. Daarnaast werd hij beschuldigd van economisch wanbeleid, corruptie, rokkenjagen en drugsgebruik, wat waarschijnlijk wel zal kloppen. Maar als dat de enige reden zou zijn kon je de complete bureaucratie van Noord-Korea wel laten executeren.

Hoe zo’n magere, oude man überhaupt nog een libido kon hebben is ook nog maar de vraag.

Nee, de grootste reden voor dit proces is waarschijnlijk dat Kim Jong-un een minder stabiele positie heeft dan gedacht, en dat er daarom een flinke machtsstrijd heerst in de top van de regering. De dood van voorganger Kim Jong-il was erg onverwacht (gestorven aan hartproblemen), waardoor Kim Jong-un weinig bestuurlijke ervaring heeft kunnen opdoen. Hij is op dit moment het jongste staatshoofd ter wereld, terwijl de partijtop steeds ouder wordt. Dit zal gegarandeerd voor problemen hebben gezorgd over de loyaliteit van een aantal door de wol geverfde bestuurders, die zichzelf ineens in de schaduw zagen staan van een onervaren jochie dat enkel door zijn afkomst mag regeren.

Jangs arrestatie op 11 december. Binnen twee dagen berecht, daar kan Fred Teeven nog wat van leren.

Kim Jong-un moet zich dus eerst bewijzen. Dat deed hij in eerste instantie door weer te beginnen met kernproeven en raketlanceringen, om zo de steun van het leger te bevestigen. Maar ondanks dat het leger een bijzonder sterke positie heeft (Noord-Korea is het meest gemilitariseerde land ter wereld: 25% van het BNP gaat naar het leger en meer dan 1 miljoen mensen zijn er in actieve dienst) moest hij ook nog zijn bureaucratie overtuigen. Wellicht is hem dat nog niet gelukt, maar hij heeft wel de gevolgen laten zien van onvoldoende meewerken: de dood.

Advertenties

2 reacties op ‘Alas, poor Seong-taek

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s