Meisjes in de vleeskeuring, maar het gaat écht om het innerlijk

Vrouwen hebben hun rechten de afgelopen jaren enorm zien verbeteren. We mogen stemmen, hoge functies bekleden, meer verdienen, we hebben het kortom prima voor elkaar. Vrouwen zijn meer geworden dan die miep achter het aanrecht en de moeke van een school aan kinderen. Vrouwen zijn daadwerkelijk een spil in de samenleving geworden en nog nooit stonden wij er zo goed voor. Maar nog steeds zijn er een paar meisjes die in bikini rondhupsen om als ‘mooiste van Nederland’ te worden bekroond. Ze bestaan nog steeds in Nederland: Missverkiezingen.

Ik ben nou niet per sé de grootste feminist van deze blog, daar hebben we al immers twee goede vertegenwoordigsters voor. Iris en Meike doen dit goed en ik blijf er dan meestal met mijn lekenkennis ver vandaan. Maar iets als een missverkiezing gaat zelfs mij te ver, en ik stond verbaasd toen ik erachter kwam dat wij dit in Nederland gewoon nog steeds doen. De typische twaalf (of dit jaar, blijkbaar, dertien) meisjes die in onder andere de bikinironde laten zien hoe mooi hun lichaam wel niet is. Tandpastaglimlach, haren in de krullers, alle oneffenheden weggepoetst en maar wiegen met je heupen.

Je hebt het misschien al door, maar ik vind ’t ronduit schandalig dat dit nog is toegestaan. De grootste vleeskeuring die je je maar kunt voorstellen (op pornografische dingen na, dan) vindt in 2013 nog steeds plaats en er zijn daadwerkelijk dertien meisjes op komen draven die zich gekwalificeerd voelden. Maar ja, natuurlijk zijn ze niet alleen op zoek naar de beauty, maar ook naar de brains. Het grote excuus van de hele industrie is namelijk dat het toch ook vooral om het innerlijk gaat. Nadat je meer dan 80% van je gebruinde, afgetrainde lichaam aan honderd man hebt laten zien moet je namelijk nog wat vraagjes beantwoorden over het één en ander. Als je dan kunt laten zien dat je in staat bent normale vragen te beantwoorden onder toeziend oog van de jury, bezit je die welbekende brains.

Maar, het kan nog gekker. Niet alleen mogen we slimme, weldenkende vrouwen bewonderen terwijl ze schaamteloos heupwiegen in minuscule bikini’tjes (maar het draait echt niet om het uiterlijk hoor!), ze zamelen hier namelijk ook nog eens geld in voor arme meisjes die gevangen zitten en misbruikt worden. Ik laat dit even op je inwerken: meisjes in bikini’s die hun volledige lichaam showen op een uitdagende manier zamelen geld in voor meisjes in derdewereldlanden die misbruikt worden. We mochten namelijk stemmen doormiddel van het sturen van een smsje welke zes meisjes in de finale terecht kwamen, en voor elk smsje ging er een bepaald bedrag naar stichting Free A Girl.

Gelukkig mogen wij ons in Nederland gewoon vrijwillig meer-dan-halfnaakt tonen aan iedereen die maar kijken wil. Uiteindelijk hadden ze hier in Nederland twee winnaressen, Miss World en Miss Universe. Zij zagen er het charmantst uit in bikini, hebben de mooist gestylde haren en gaven het slimste antwoord. Ik wil graag tegen ze zeggen “meid, leer toch een beroep”, maar het schijnt dat deze meisjes dat zelfs al gedaan hebben. De meeste deelneemsters zijn afgestudeerde MBO’ers en HBO’ers. Als vrouw in dezelfde leeftijdscategorie en met hetzelfde opleidingsniveau kan ik niets anders zeggen dan dat ik me kapot schaam voor deze groep meisjes. Free A Girl door mee te doen aan de grootste leeghoofdige vleeskeuring die je je kunt voorstellen.

Gefeliciteerd hoor dames!

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s