Bitcoin: een zeepbel

Het is de moderne goudkoorts: in slechts een maand is de waarde van de Bitcoin gestegen van net onder de 100 euro naar bijna duizend. Vroege investeerders zijn steenrijk, steeds meer bedrijven accepteren het als betaalmiddel en cryptocurrencies in het algemeen worden steeds bekender in de samenleving. Niet slecht voor een valuta dat begon als betaalmiddel op louche sites als Silk Road.

Alleen jammer dat het een gevaarlijke windhandel is.

Bitcoin werkt als volgt: er zijn er maximaal 21 miljoen van in omloop, en deze moeten eerst gevonden worden. Dit gebeurt door ze te ‘minen’: via processoren worden blokken opgespoord, vanwaaruit de bitcoins gehaald worden. Dit was ooit een makkelijk proces, maar tegenwoordig heeft men zeer geavanceerde, stroom vretende apparatuur nodig. De kosten voor het minen beginnen hoger te worden dan de opbrengsten, zelfs met de recente vertienvoudiging van de waarde.

En dit is nog maar een klein miningstation.

Doordat minen steeds duurder wordt, zal het aanbod steeds kleiner worden, terwijl de vraag stijgt. Dat is een andere grote reden voor de hoge prijsstijging, en dat is funest voor een betaalmiddel. Het effect dat een munt steeds méér waard wordt heet deflatie, en het brengt zware schade toe aan een economie. Het bevordert oppotten (“Waarom nu iets kopen als ik er over een paar dagen/weken/maanden veel minder voor moet betalen?”)en het benadeelt mensen met schulden (een bitcoin die in 2012 is uitgeleend was 10 euro waard. Nu is dat 1000 euro). Het is dus voordelig voor mensen en instellingen die al geld hebben. Wie hebben dat vooral? Rijken en banken. Het bejubelen van bitcoin als een bevrijding van “corrupte bankenstelsels” en “de zelfverrijkende elite” is daarom onzin. Het is bovenal een nieuwe manier om ditzelfde systeem in stand te houden.

Áls bitcoin in stand blijft, althans. Doordat er geen controle is op het systeem is de koers zeer gevoelig voor speculaties, vooral vanuit China. Speculatie is de grootste oorzaak van de grote veranderingen in prijs van de bitcoin, en dat maakt het ongeschikt voor waar het ooit voor is uitgevonden: gebruiken als betaalmiddel. Ik zou niet willen betalen met iets wat een uur later ineens twee keer zo veel of twee keer zo weinig waard is, bijvoorbeeld.

Ooit zal het moment komen dat de interesse uit China verdwijnt, of dat nou komt door ingrijpen van de regering of omdat de rage erachter is afgelopen, en de bubbel waarop de bitcoin rust zal knappen. En dan hoop ik dat er niemand is geweest die al zijn spaargeld erin heeft geïnvesteerd.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s