Hero For Zero, want we hebben nog niet genoeg mensen

Het wordt aardig druk op de wereld. Waar tweehonderd jaar nog maar één miljard mensen leefden, waren het er 150 jaar later al drie miljard. En in de afgelopen zestig jaar zijn er weer bijna vier miljard bijgekomen. Vier miljard in zestig jaar! En dat niet alleen, de wereldbevolking blijft elk jaar rustig doorgroeien met 80 miljoen baby’s per jaar.

We schieten konijntjes af om overpopulatie te voorkomen, maar ondertussen komen we zélf om in de mensen. Sterker nog, we redden elk kind dat er één te veel is.

Door revolutionaire doorbraken in de technologie en de wetenschap is het voor de mens mogelijk om langer en gezonder door te leven. We zijn in staat meer voedsel te produceren en zieke mensen weer op de been te brengen. Echter heeft de mens bepaalde middelen van bestaan nodig om fatsoenlijk door te kunnen leven. Deze zijn schoon water, voedsel, een dak boven je hoofd, warmte, werkgelegenheid, (toegang tot) onderwijs, elektriciteit, geneeskunde, riolering, huisvuilbeheer, brandstof, ruimte om voedsel op te verbouwen en vervoer. Da’s aardig wat, en zoals je misschien beseft is alles niet beschikbaar voor iedereen. Als ieder mens nu beschikte over genoeg van deze middelen, was er in principe geen sprake van (ecologische) overbevolking. Echter, zoals we weten komen veel mensen veel van deze dingen tekort en zijn zo niet een staat een volwaardig leven te lijden.

Daarom vind ik acties als ‘Hero for Zero’ dus geen goed plan. Babysterfte klinkt vreselijk en daarom willen we met z’n allen massaal geld geven, maar dit lost eigenlijk niets op. Sterker nog, we krijgen er alleen maar problemen bij. Waar vinden we genoeg voedsel voor al deze kinderen? Genoeg onderdak, schoon drinkwater en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen?

Wat ik nu zeg klinkt misschien verschrikkelijk, maar deze kinderen hebben vaak geen toekomst. Ze slapen op straat, worden mishandeld en moeten bedelen. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat kinderen het lang niet altijd goed hebben getroffen. Hero For Zero zegt dat de kinderen waar zij voor vechten sterven door onder andere diarree. Als kinderen moeten leven in een land waar mensen om hen heen sterven door smerig drinkwater vraag ik mij af of het kind er wel een toekomst heeft. Is het niet beter om een kind voor deze toekomst te behoeden en het te laten sterven wanneer het nog niet extreem geleden heeft?

En dan is het kind gered, wat dan? Dan komt het in dit genoemde land nog vele obstakels tegen, zoals het gebrek aan onderwijs, armoede, uitbuiting… En daar zijn ook weer goede doelen voor, waar we ook graag geld aan geven. En terecht, want ik gun deze mensen ook een goed leven. Maar beter was geweest als deze mensen dit leven überhaupt niet hoefden te leven. Dat zij deze verschrikkingen niet hoefden mee te maken.

Het beste zou natuurlijk zijn als de volwassenen (en kinderen, helaas) zo weinig mogelijk kinderen zouden krijgen. Echter gebruiken deze landen vaak uit religieuze overtuigingen geen voorbehoedsmiddelen, en daar gaat het mis. Men zit vast in de eigen overtuiging om maar zoveel mogelijk kinderen te baren, en ziet niet volledig onder ogen dat het kind nauwelijks een toekomst heeft. Ik geef toe dat ik hier de situatie generaliseer, maar helaas is dit voor erg veel mensen in ontwikkelingslanden werkelijkheid.

Dus, dan maar geen kinderen redden? Ze voor dood achterlaten? Nou, nee, dat lijkt me ook niet de bedoeling. Feit blijft dat er te veel mensen zijn en er meer kinderen NIET gered worden dan wél. Toegegeven, elk gered kind is er één en gelukkig loopt het ook heus wel eens goed af. Het kind draagt bij aan de toekomst en is wellicht de nieuwe Einstein!

Maar tot die tijd blijf ik vraagtekens zetten bij Hero For Zero. Problemen oplossen en daarmee nieuwe problemen creëren lijkt me niet de, nou ja, oplossing.

Advertenties

4 reacties op ‘Hero For Zero, want we hebben nog niet genoeg mensen

  1. Daan Kusen 5 december 2013 / 19:17

    Zo zijn er ook mensen die het krijgen van kinderen asociaal vinden en de voorkeur geven aan adoptie.

  2. Thijs de Vries 6 december 2013 / 18:02

    De redenatie achter zulke acties is vooral omdat het verlagen van de kindersterfte indirect ervoor zorgt dan mensen minder kinderen wíllen krijgen. In ontwikkelingslanden is dat een noodzaak omdat het voor meer inkomen zorgt (“het heeft een mond, maar wel twee handen”). Hoge geboortecijfers zijn minder een effect van religieuze overtuiging, en meer een effect van armoede.

  3. dredefis 6 december 2013 / 20:17

    Qua goederen: Er is wel genoeg voor iedereen, alleen delen we niet eerlijk. Ik meende gelezen te hebben dat 25% van de wereldbevolking 75% van de goederen gebruikt.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s