Angorafobie

Het werd zo rond kerst weer eens tijd voor een PETA-publiciteitsstunt. Dit jaar is er gekozen voor het klassieke lieve konijntje dat met geweld van zijn vacht wordt ontdaan, voor het maken van angora kleding. De ophef die over dit filmpje is ontstaan heeft flinke resultaten gehad: zowel H&M als WE en C&A hebben besloten voorlopig geen angora meer te verkopen en reeds verkochte kleding zelfs terug te roepen.

Een goede PR-zet van de kledinggiganten, maar hypocriet van alle betrokken partijen.

We hebben hier te maken met een filmpje van PETA, een compleet amorele organisatie die leeft op publiciteitsstunts, waarbij het niet uit maakt wat de gevolgen zijn. Eerdere acties zijn onder anderen het beweren dat dieren levend worden gevild in China, zonder enig bewijs dat dit systematisch gebeurt, het voeren van op kinderen gerichte campagnes met twijfelachtige inhoud, of zonder enig bewijs beweren dat dierlijke producten kanker veroorzaken, met schaamteloze posters. Daarnaast hecht ik weinig waarde aan een organisatie die zegt diervriendelijk te zijn, maar wel 95% van de dieren in zijn asiel in laat slapen. Of zich zeer vriendelijk opstelt tegenover terroristische groepen als de Animal Liberation Front. Die E in PETA staat vast niet voor “Ethical”. Oh, wacht.

De actie met angorakonijnen is wederom een poging van PETA om een incident af te doen als systematisch in de industrie. Als je verder nadenkt over de beelden is het haren uittrekken een economisch erg domme zet. De verwondingen die ze oplopen zorgen voor flinke infecties, littekens en kale plekken, om nog maar over de door stress veroorzaakte aandoeningen te zwijgen. Bovendien is het haar dat met deze methode is geoorgst van inferieure kwaliteit. Knippen is veel gangbaarder en niet alleen diervriendelijk, maar zelfs verplicht bij de verzorging van angorakonijnen.

Anders gebeurt er dit.

Dus bij de diervriendelijke methode leven de dieren langer, is hun vacht van betere kwaliteit en maken ze daarom nog meer winst ook. Iedereen blij. Het zou me alleen weinig verbazen als door deze ophef een aantal angoraboerderijen failliet gaan doordat niemand het meer wil kopen.

Ten slotte: de selectieve verontwaardiging stoort mij. Over de hele wereld worden er dieren geslacht voor vlees, huid en overige producten, maar zodra het om konijntjes gaat is het land te klein? Dan worden pas de filmpjes op Facebook gedeeld met OMG SIELUG!!1!11!-reacties en zijn er terugroepacties? Ik weet zeker dat de gemiddelde geschrokken angoradrager ook een flink aantal leren producten heeft, kaas eet en zijden kleding in zijn kast heeft staan, allemaal producten waar dieren voor geslacht zijn, maar niet de aaibaarheidsfactor hebben. Dus, meid, mocht je je angoratrui willen inleveren, zou je dan ook gelijk die faboulous leren laarsjes die je twee weken terug zag staan ook niet meer willen dragen? Dank je wel.

Advertenties

Een reactie op “Angorafobie

  1. Daan Kusen 1 december 2013 / 01:33

    Sowieso, langharige honden, katten, konijnen, goudvissen, weet ik veel… weg er mee. Als ik een zwabber met ogen wil zien, plak ik ze er wel op. Scheelt ook weer in kosten.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s