(On)gezonde obsessies

Ik ben een fangirl. ’Fangirl’ is een breed begrip, dat reikt van fan-zijn van personages tot TV-series, franchises en individuele acteurs. Een ‘fangirl’ is het type fan dat zich zo veel bezig houdt met de media waar zij fan van is, dat ‘fan’ de lading niet meer dekt. Voor veel mensen lijkt dit kinderlijk gedrag, het zodanig prijzen van een mediabeeld, maar daarbij wordt over het hoofd gezien hoe belangrijk dit kan zijn voor de fans en welke voordelen er aan verbonden zijn. Eén van de acteurs met de grootste fanbase op het moment is Tom Hiddleston. Nu zal ik mijn best doen hier niet een Tom Hiddleston-verheerlijkingspleidooi te houden. In plaats daarvan zal ik hem gebruiken om te tonen dat er ook positieve kanten aan fangirl-zijn verbonden zijn en dat die negatieve connotatie van ‘raar en obsessief’ niet op zijn plaats is..

“No, you probably inspire yourself.”

Dat was Tom Hiddleston’s reactie op een meisje dat hem bij een signeersessie vertelde dat hij haar inspireerde. De kracht die media en acteurs hebben om individuen sterker te doen voelen is enorm, en veel van hen gebruiken deze ook. Hun verhalen over hoe zij zelf zijn geklommen tot het punt waar zij nu zijn, kunnen ontzettend inspirerend zijn voor beginnende artiesten. Deze uitspraken hoeven niet eens persoonlijk te zijn, maar hebben al een enorm effect als zij meer algemeen zijn en alle fans aanspreken.Tom Hiddleston werd bij wijze van spreken ook pas ‘iemand’ toen hij zijn eerste grote rol had. Voor die tijd moest hij het doen met algemene woorden van zíjn voorbeelden. Maar ook (of misschien juist) die algemene woorden kunnen zo veel betekenen. Zij kunnen mensen het geloof bieden dat wie zij ook zijn, of waar zij ook vandaan komen, zij de mogelijkheid hebben hun potentie waar te maken. De kracht daarvan wordt ontzettend onderschat.

The best revenge against bullies is absolutely, resolutely, never to let them change who you are. Know that whatever bullies say or do – it comes from their weakness, not yours.” (x)

Heel veel mensen zoeken hun toevlucht tot internetcultuur of fictie om redenen die te maken hebben met hun privésituatie. Als jarenlang lid van verschillende social media en fora weet ik dat veel leden het thuis of op school niet prettig hadden. Enorm veel mensen worden gepest of voelen zich niet veilig bij leeftijdsgenoten. Ieder van de eerder genoemde fangirl-onderwerpen (personages, series, films, franchises, acteurs) heeft de mogelijkheid te dienen als een meer veilige haven. Fans kunnen zich identificeren met personages die al dan niet gepest worden. Wanneer personages ook gepest worden, maar geliefd zijn door de fans, kan dat een manier zijn om te bedenken dat wat zij meemaken niets te maken heeft met henzelf. Wanneer personages niet gepest worden, is dat nog altijd een manier om in te zien dat die bijzondere dingen geen ‘reden’ zijn tot pesten. De fans zijn niet anders en zij zijn niet fout.
Maar een acteur, zoals de geweldige Tom Hiddleston, heeft een ander middel in handen. Hij kan deze mensen vertellen hoe waardevol zij zijn, als zichzelf, waardoor die toevlucht naar fictie niet nodig is. Natuurlijk weet hij niet veel over de fans die hem berichten sturen of persoonlijk benaderen, maar hij doet wat hij kan en probeert hen te laten weten dat ieder individu ertoe doet. Dit soort woorden te horen krijgen van iemand naar wie je opkijkt, zoals Tom Hiddleston, heeft vaak een veel sterker effect dan het te horen krijgen van je ouders. Veel mensen denken dat ouders dit ‘horen’ te zeggen, waardoor de betekenis van de woorden verloren gaat..

“Hiddlestoners”

Het laatste punt over het belang van acteurs als Tom Hiddleston, heeft eigenlijk vrij weinig te maken met Tom Hiddleston zelf. De ‘Hiddlestoners’ is hoe het collectief van Tom Hiddleston-fans zich noemt. Zij zijn een groep gepassioneerde fans die naar aanleiding van Tom Hiddleston een soort gemeenschap hebben gevormd. Een dergelijke gemeenschap kan nog meer sterkend werken dan de woorden van Tom Hiddleston zelf. Er is altijd wel een mede-Hiddlestoner te vinden bij jou in de buurt en zo hoeft een fan zich nooit meer zo alleen te voelen als eerder beschreven. Gisteren nog was ik aanwezig bij een fan-meeting voor Nederlandse fans van de BBC serie ‘Sherlock’. Het is geweldig om te zien hoe zoveel mensen met hun ‘rare’ obsessie bij elkaar kunnen komen en als een groep zo een leuke tijd kunnen hebben. Ook weer veel van die mensen komen juist bijeen om zich nu in een groep echt veilig en op hun gemak te voelen en dat is een heel bijzonder verschijnsel.
Bovendien bestaat zelfs als er geen mede-fangirls in de buurt te vinden zijn, het internet nog altijd. Ik ken meerdere mensen die zeer goede vriendschappen hebben overgehouden aan iets dat begon als fangirlen op het internet. Dit kunnen grensoverschrijdende vriendschappen zijn. Dat is toch enkel bijzonder en heel erg mooi?

Dus ja, je kunt lachen om mensen met vriendschappen op het internet, met bizarre obsessies voor televisieseries, of die waarde hechten aan iets dat een acteur in een interview ter sprake bracht. Maar je kunt er ook respect voor hebben, en te proberen te waarderen wat dit voor mensen kan betekenen. Media nemen tegenwoordig in het leven van bijna iedereen een grote rol in, dus is die minzame toon over fangirls echt nog nodig?

Advertenties

2 reacties op ‘(On)gezonde obsessies

  1. Lucas Booms 26 november 2013 / 10:42

    Er is niets mis met het fenomeen fangirl, maar de Beliebers, Monsters en One Direction fans hebben de naam wel behoorlijk verpest. Vooral als dat ene collectief gezamelijk één hersencel delen en héél erg op zoek zijn naar erkenning.

    Een “fangirl” is in mijn ogen irrationeel(en ja Hayley Williams, ooit zijn wij samen). Niets mis mee, ik vind het juist erg aandoenlijk. Het gaat alleen mis bij verafgoding. Deze mensen houden de persoon namelijk op een voetstuk… Terwijl Hiddleston echt wel mediatraining heeft gehad. Hij moet wel perfect zijn.

  2. Daan Kusen 28 november 2013 / 21:59

    Fangirls vind ik ook een term die vanaf nu ook alleen maar beschikbaar moet zijn voor die Beliebers, Directioners en zo. Want het is niet zo dat jongens/mannen niet uit hun dak kunnen gaan van een serie, boek of artiest. Daarom stel ik voor een genderneutrale term in te stellen.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s