Majesteit, doe het niet!

Zo op het einde van het jaar vond de regering het weer eens tijd voor staatsbezoeken. Begin november vond het beladen bezoek van de koning aan Rusland plaats, uiteraard niet zonder incidenten. Later werd ook nog even een tripje naar de verre uithoeken van het Koninkrijk gepland: een week durend bezoek aan Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en de BES-eilanden. En in het kader van ‘nu we toch in de buurt zijn’ zal het koninklijk paar vandaag aankomen in Colombia, en morgen in Venezuela.

Het zou erg slim zijn om het bezoek aan Venezuela af te zeggen.

Ik weet dat het wel erg abrupt is, maar het zou het imago van Nederland flink kunnen beschadigen als het staatshoofd op de thee komt bij een president die zojuist de bevoegdheid heeft gekregen om per decreet te regeren. Vertaling: president Maduro kan wetten invoeren zonder tussenkomst van het parlement. Venezuela is sinds eergisteren een dictatuur geworden.

The resemblance is uncanny.
The resemblance is uncanny.

Het excuus? Het bestrijden van de grote economische problemen en de corruptie in het land. Twee problemen die nota bene door Maduro’s partij zijn veroorzaakt, sterker nog: door eenzelfde soort actie in 2007, toen zijn voorganger Hugo Chavez 18 maanden lang ongestoord wetten kon invoeren om complete indstrieën te nationaliseren. Je kan je voorstellen dat ik weinig vertrouwen heb in dat de problemen door Maduro opgelost zullen worden, waarschijnlijk worden zij zelfs verergerd. En mijn glazen bol zegt dat het de volgende twee gevolgen kan hebben: de periode van per decreet regeren wordt verlengd tot onbepaalde tijd omdat er “op de lange termijn snelle hervormingen moeten plaatsvinden”, of de bevolking zet de regering af, al dan niet gewelddadig.

En in beide gevallen krijgt de koninklijke familie de ongemakkelijke associatie met een autoritair staatshoofd. Voor het buitenlands beleid van Nederland, dat altijd streeft het meest correcte jongetje van de klas te zijn (en eigenlijk moet dat ook wel, Den Haag is het centrum van de internationale rechtspraak) zal het een gênante vertoning zijn. Er worden geproblemen gemaakt over Rusland, en zeg over Poetin wat je wil zeggen, maar het land heeft in ieder geval nog een functionerend parlement.

Dat de koning Venezuela überhaupt wil bezoeken is verrassend. Het land heeft onder Chavez laten gezien bepaald geen vriend te willen zijn van het koninkrijk: in 2005 bestond een reëele kans dat Venezuela de Nederlandse Antillen wilden binnenvallen. Daarnaast houdt de huidige Venezolaanse regering uiterst goede contacten erop na met de FARC. Leg dat vandaag maar eens uit aan de president van Colombia.

In het kort: een staatsbezoek impliceert dat de Nederlandse regering een andere regering erkent. En in dit geval is dat een erg slecht idee. Het autoritaire karakter van de Venezolaanse regering zorgt voor een te grote kans op imagoschade.

Majesteit, doe het niet!

Advertenties

3 reacties op ‘Majesteit, doe het niet!

  1. Daan Kusen 25 november 2013 / 20:42

    De Nederlandse regering is volgens mij altijd wel goede maatjes geweest met corrupte gebieden.

    • Thijs de Vries 26 november 2013 / 16:45

      Dat valt best mee. Nederland is niet relevant genoeg in de internationale politiek. Er is een tijd geweest waarin ze iets te veel geallieerd waren met Israël waardoor er een olieboycot ontstond, maar verder zijn ze het braafste jongetje van de klas.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s