Cup Song; rijk worden over andermans rug

Voor wie ‘m nu nóg niet kent (op welk eiland heb jij gezeten?), de ‘Cup Song’ is nogal een hype op dit moment. Veel mensen hebben er een handje van dit nummer te zingen, tezamen met het slaan op een beker voor het ritme. Ja, ik ben ook schuldig. Alleen, hipster als ik ben, kende ik het nummer al een aantal jaar. De rest van de wereld schijnt het te kennen van de film ‘Pitch Perfect’. Daar komt het nummer alleen niet vandaan en ik vind het nogal schandalig dat deze film er met alle credits vandoor gaat. Snitch Perfect.

Pitch Perfect is een beetje een Glee-achtige film, met Anna Kendrick in de hoofdrol. Van haar heb je wellicht wel wat gehoord, ze staat namelijk in allerlei hitlijsten met het nummer ‘Cups’. Het ‘You’re gonna miss me when I’m gone’ waarvan de film doet lijken dat zij het bedacht hebben en het nummer wat op dit moment dus ontzettend populair is. Het nummer bestaat dus alleen al veel langer. Héél veel langer zelfs.

In 1937 (!!) kwam de groep J.E. Mainer’s Mountaineers met het origineel, getiteld ‘Miss Me When I’m Gone’. Josheph Emmet Mainer speelde met zijn banjo nog tientallen andere vrolijke liedjes trouwens. Dit liedje heeft een aardige poos onder het stof gelegen, totdat Lulu and the Lampshades het vonden en er hun eigen versie van maakte. Wacht, wie?

Lulu and the Lampshades is een groep van vier mensen die nu nog steeds muziek maken onder de naam ‘Landshapes’. Twee meiden uit deze groep, Heloise en Luisa, besloten een bekend ritme met plastic bekers te combineren met het ‘Miss Me When I’m Gone’, en daar hun eigen tekst aan toe te voegen. Met mooie harmonieën (en outfits waarvan ze achteraf zeiden “als we wisten dat het zo bekend werd hadden we wat anders aangetrokken”) ging het liedje viral. Dit was in 2009, drie jaar voordat Anna Kendrick op haar cupje sloeg. Het liedje kreeg op internet ook een enorme boost door Anna Burden, die het coverde en het nóg bekender maakte.

Maar waar komt dat ritme dan vandaan? Het slaan op een beker met dit specifieke ritme is al vrij oud en is onder andere al voorbij gekomen in de comedyserie ‘Full House‘ en het Amerikaanse kinderprogramma ‘Zoom‘. Het is een spelletje waarbij het de bedoeling is dat je de beker doorgeeft terwijl je er ritmisch op slaat. Het ritme gaat steeds sneller, tot er iemand af gaat. Maar ook dit kwam ooit ergens vandaan, en wel van Rich Mullins. In het nummer Screen Door slaan de bandleden op een beker en zingen acapella het nummer mee. Dit was in 1987.

Terugkomend op de cover van Anna Burden: nadat Anna Kendrick (van Pitch Perfect) de cover zag, besloot ze het ook te willen leren. Want, zo zei ze, “I thought the best way to spend an entire afternoon would be watching this video 50 times and teaching myself how to do it”. De producenten van Pitch Perfect waren onder de indruk van Anna Kendrick en besloten dat dit in de film moest.

Dus, samenvattend: het liedje bestaat al sinds 1937, het ritme en de cupgame sinds 1987, dit is samengevoegd in 2009 en op youtube gezet door twee meiden van Lulu and the Lampshades, gecoverd in datzelfde jaar door Anna Burden waardoor het meer populariteit kreeg en nu is het wereldwijd bekend door Anna Kendrick in de film Pitch Perfect. Die het zonder toestemming gebruikt heeft en waardoor de film nu miljoenen binnenhaalt.

Maar hoe zit het met de rechten!? ‘Cups’ is op dit moment overal bekend en veel mensen willen mede hierom graag Pitch Perfect bekijken, dus wie strijkt er met de eer? Nou: de singer/songwriter van Lulu and the Lampshades, Luisa Gerstein, krijgt een héle regel aan het eind van de film. In de eindcredits. Jazeker: de Cup Song zorgt ervoor dat de film Pitch Perfect in de hitlijsten staat en overal ter wereld bekend is, en de bedenker van deze superhit krijgt een héle regel bij het stukje van de film waar toch niemand meer naar kijkt.

En zo gaat je eigen creatie de wereld rond, wordt het geprezen en gehaat (zoals met alles), maar weet bijna niemand dat het van jou is. Snitch Perfect; perfect gejat.

Gebruikte bron.

Advertenties

2 reacties op ‘Cup Song; rijk worden over andermans rug

 1. Daan Kusen 15 november 2013 / 19:32

  Waar heb je gelezen dat de mensen achter ‘Pitch Perfect’ hebben gezegd dat zij het nummer verzonnen hadden? Want ik wist al eeuwen voor die film van dat nummer.

  • Elise 15 november 2013 / 19:37

   “… ik vind het nogal schandalig dat deze film er met alle credits vandoor gaat. ”
   ” Die het zonder toestemming gebruikt heeft en waardoor de film nu miljoenen binnenhaalt.”
   “de bedenker van deze superhit krijgt een héle regel bij het stukje van de film waar toch niemand meer naar kijkt.”

   Zoals je ziet zeg ik nergens dat Pitch Perfect dat impliceert.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s