Strange fruit hanging from the pop(u)lar trees

Deze week wederom een lekker fel artikel. Geen zorgen, dit keer ga ik me niet bezighouden met een debat waar iedereen al een week geleden genoeg van had met een incident waar iedereen allang al van op de hoogte was. Vandaag hou ik het op een verhaal dat meer bekendheid verdient, en hopelijk stof tot nadenken geeft.

Vandaag ga ik het hebben over Bijan Ebrahimi. Deze man was invalide, kon daardoor niet werken, en spendeerde daarom veel tijd en moeite in zijn tuin. Toen bleek dat jongeren regelmatig zijn planten vernielden, probeerde hij daarvoor bewijs te verzamelen door ze te fotograferen. Daardoor ontstonden roddels; Bijan zou pedofiel zijn. Bijan werd bedreigd, lastig gevallen, zijn tuin werd nog zwaarder gevandaliseerd, Bijan werd zelfs een keer afgevoerd om spanningen in de buurt te verlagen.

Totdat Bijan op een dag in zijn huis werd aangevallen, bewusteloos naar buiten werd gesleurd, en op straat levend werd verbrand.

Dit vond niet plaats in Iran, de Pakistaanse tribale gebieden, Afghanistan tijdens het Talibanregime of in een afgelegen Afrikaans dorp. Dit vond plaats in Bristol, Groot-Brittannië, juli jongstleden. Anno 2013 is het dus nog steeds mogelijk dat een man gelyncht kan worden in “beschaafde” samenlevingen. Het enige wat je tegenwoordig nog hoeft te doen is “Pedo!” roepen en de brandspiritus kan de kast uit.

Maar wat ik het ergste vind? Dat dit barbarisme zou nog goedgepraat worden ook als we met een daadwerkelijke pedofiel van doen hadden (Elise had al een blog geschreven over de definitie daarvan, dus ik zal het daar niet verder over hebben). De Daily Mail; The Sun; de Telegraaf; allemaal kranten die op hun achterste benen staan als in Verweggistan iemands hand wordt afgehakt of wordt gestenigd, maar vol staat met bejubelde reacties als hetzelfde zou gebeuren met een pedofiel. The Sun plaatste tot 2003 overigens regelmatig 16-jarige topless modellen op hun bekende “Page 3”. Hypocrisie is veel Britse tabloids blijkbaar vreemd.

De meeste internetgebruikers is het waarschijnlijk ook vreemd.

In Nederland moest een voormalig bestuurslid van de pedofielenvereniging MARTIJN door de politie gered worden omdat jongeren hem begonnen te bedreigen, en de man zelf kan nergens heen zonder dat een boze menigte in de buurt is, waarbij zelfs vernielingen worden aangericht. We hebben hier te maken met iemand die nergens van wordt beschuldigd en nergens voor veroordeeld is, en hoe hij over bepaalde zaken denkt kan je afkeuren. Dat doe ik namelijk ook. Bij doodsverwensingen is de grens echter ver, ver overschreden.

Ik roep daarom op: stop deze heksenjacht, dit vigilantisme, voordat er nog meer slachtoffers vallen. Ik snap dat ouders hun kinderen willen beschermen, maar bedenk ook dat zelfs een pedofiel ouders heeft, geliefden, vrienden. Hebben zij geen recht op een vredig bestaan, leven zonder het gevoel te hebben dat hun kind/geliefde/vriend op ieder moment kan worden gelyncht? Daarnaast is er al bescherming, genaamd artikel 244 en 245 van het Wetboek van Strafrecht. Er is al één onschuldig slachtoffer te veel gevallen in Bristol, door niets anders dan roddels. Laat dat een waarschuwing zijn voordat ook de Nederlandse bomen vreemd fruit beginnen te dragen.

Advertenties

3 thoughts on “Strange fruit hanging from the pop(u)lar trees

 1. Daan Kusen 9 november 2013 / 18:49

  Vigilantisme werkt ook alleen in stripboeken. Daarbuiten is het geweld, maakt niet uit welke reden er voor wordt gegeven. Wel vind ik dat, om vigilantisme te voorkomen, de rechtspraak veel en veel strenger moet zijn dan ‘zoveel jaar gevangenis met tbs’. Gewoon roestige breinaald door testikels en desnoods een Orwelliaanse hersenspoeling / heropvoeding.

  • Iris 12 november 2013 / 15:07

   Rechters moeten onafhankelijk zijn en volgen wetboeken na, als rechters gaan doen wat ‘het volk’ (wat niet bestaat, trouwens) wil, dan is er van die onafhankelijkheid geen sprake.

   En bedenk je dat het geven van straffen geen wraak is, maar een poging de samenleving veiliger te maken.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s