Den Neederlandsche gewoonten

Met al dat gedoe betreffende Sinterklaas en zijn gelijkwaardige compagnon worden we er weer even aan herinnerd dat wij in Nederland toch maar aparte gewoontes hebben. Sinterklaas is er duidelijk één van (hoewel deze, al dan niet op verschillende manieren, in meer landen gevierd wordt), maar een buitenlander is net zo verbaasd over Koninginnesdag en de manier waarop wij verjaardag vieren. Tradities en gewoonten waar wij nooit bij stilgestaan hebben zijn eigenlijk maar wat vreemd. Kunnen we nog wel zonder?

“Een tweemaal gebakken rond, plat brood besmeren met boter, om het vervolgens te dopen in versuikerde anijszaadjes die roze en wit, dan wel blauw en wit zijn gekleurd”. Beschuit met muisjes. Heel normaal om uit te delen als je net een kleine op de wereld hebt gezet, maar dat is eigenlijk alleen in Nederland zo. Waarom? Gezien het vroeger een hele opgave was om samen met je baby een bevalling te overleven, moest dit blijkbaar groots gevierd worden. Ergens tussen toen en nu is het normaal geworden om beschuit met muisjes uit te delen, een lekkernij dat het kindje zogenaamd zou hebben meegebracht. De naam ‘muisjes’ hebben de kleine bolletjes hoogstwaarschijnlijk te danken aan hun vorm en het soms aanwezig zijn van iets wat lijkt op een staartje. Beetje vaag verhaal allemaal, maar de Nederlandse geschiedenis is het dan ook niet altijd eens met zichzelf. De vraag is; kunnen we zonder? Eigenlijk wel. Want als er bezoek over de vloer komt, moet je iets aanbieden. Een kopje koffie (zie verderop) met een stuk taart is dan toch ook voldoende? Overigens, gezien de muis zich snel voortplant is het een symbool voor vruchtbaarheid, dus een beschuit met muisjes is in ieder geval makkelijker te verantwoorden dan een stuk taart.

Zoals Máxima al ooit verkondigde: Nederland is één koekje bij de koffie. Als je tenminste een zuinige Nederlander bent (wat we blijkbaar ook allemaal zijn). Drie koekjes zijn overdreven, maar ééntje getuigd van zuinigheid. Dus bieden we halverwege het koffiedrinken nóg een koekje aan. Overigens is koffiedrinken net zo’n gewoonte: je hebt het standaard in huis voor de gasten en het is een van de eerste dingen die je vraagt als er iemand (onverwachts) langskomt. Maar wat als we dit nu eens weglieten? Niks geen koffie, je krijgt maar ’n glas water. Is het dan net zo gezellig? Ik vraag me af of ons koekje er dan nog wel zo lekker bij smaakt. Koffie verwarmt onze verkleumde handjes (immers is het in Nederland véél te vaak véél te koud) en ik denk echt dat het de sfeer versterkt. Nee, van koffie wil ik niet af. Het is ook veel te lekker. Én gezellig.

Gezellig. Wat een woord. En niet te vertalen. Cosy? Gemütlich? Bijna, maar niet helemaal. En wat IS gezelligheid eigenlijk? Een huis kan gezellig zijn, een mens kan gezellig zijn, de sfeer kan gezellig zijn. Niet echt een traditie, maar ik noem het toch een gewoonte. Leg dit maar eens uit aan de hedendaagse buitenlander:

A room can be gezellig. (meaning cosy or inviting)
A person can be gezellig. (meaning entertaining or pleasant)
A party can be gezellig. (meaning fun)
A visit to ones grandparents can be gezellig. (meaning togetherness)
A set of curtains can be gezellig. (meaning pretty or nice).
Gezellig can also be used as an exclamation, which can either carry the meanings described above or be used sarcastically or ironically.

Hierbij stel ik niet eens de vraag of we zonder kunnen: dat kunnen we niet. Alles in Nederland is gezellig en als we naar andere woorden moeten zoeken raakt dat nooit precies hetgeen we bedoelen.

En als laatste wil ik het tóch nog even noemen: Koninginnesdag. We weten wat het is en waar het vandaan komt, dus dat laat ik achterwege. John Fealy daarentegen probeert als buitenlander te begrijpen waar deze festiviteit toch eigenlijk vandaan komt. Leve de Koning(in), hoezee!

Advertenties

4 reacties op ‘Den Neederlandsche gewoonten

 1. Meike 9 november 2013 / 01:41

  FUN FACT! De Engelse term ‘biscuit’ stamt af van het nederlandse ‘beschuit’, dus waarom beschuit dan vooral bij ons zo groot is snap ik ook niet.
  Nog een heel rare die ik zelf heel leuk vind omdat ik er nooit bij stil sta: ‘gefeliciteerd’ zeggen tegen iedereen op een verjaardag, en niet alleen de jarige. Watttttt.

 2. Iris 12 november 2013 / 15:00

  Heel leuk deze! Voor iedereen die dit soort dingen grappig/interessant vind; koop/leen/steel het boek ‘The Undutchables’, waar allemaal van dit soort dingen in staan.
  Op het moment heb ik een huisgenootje die uit Griekenland komt en door haar zie ik nu ook wel veel rare dingen binnen onze cultuur die ik als normaal ervaar. Wat dacht je van om 6 uur avondeten? Van stampotten ? Van OVERAL op de fiets heen gaan?

  En dat als je dan om 6 uur eet, het ook de bedoeling is dat je bezoek (die om 3 uur smiddags gaat) weggaat, of ze moeten al ver van te voren hebben gevraagd of ze mogen blijven eten.

  Jep, gezelligheid kent geen tijd!

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s