Indoctrinatie in het onderwijs

Het is geen goed moment om rechts te zijn. In de VS is de shutdown beeindigd met de Republikeinen als verliezer, in Duitsland behaalde de FDP geen enkele zetel, en ook in Nederland weet het nieuwe begrotingsakkoord een aantal gevoelige snaren te raken. Dus wat doe je dan, als rechtgeaarde, Ayn Rand adorerende, echt-zeker-weten-nóóit-PvdA-stemmende student politicologie aan de UvA? Je richt een Facebookpagina op waarin je zegt dat iedereen geindoctrineerd wordt in het onderwijs, geen wonder dat je dan verliest!

Sorry, maar nee.

Toegegeven, het onderwijs heeft wel degelijk een zekere voorkeur. Dat is allang geen geheim meer (pdf-alert, pagina 14). Het is een kwestie van belangen: scholen en universiteiten krijgen subsidie en hebben daarnaast ook zeer intensieve banden met de overheid, dus zij die in het onderwijs werken zullen daarom sneller voorstander zijn van een grote overheid. Daarbij is zeker de UvA berucht om zijn linksere geluid dan normaal. Waar het probleem alleen zit voor mij is dat studenten hierdoor zeker niet worden geïndoctrineerd.

Want allereerst zullen, zeker in het geval van de studie politicologie, de meeste studenten wel al een politieke voorkeur hebben voor ze met de studie beginnen. Daar moet bij gezegd worden dat jongeren over het algemeen toch wat progressiever stemmen dan ouderen. Zij zullen hun standpunten dus sneller bevestigd zien, of in het geval van de oprichter van de Facebookpagina, het er volledig niet mee eens zijn. Van indoctrinatie is dan toch echt geen sprake.

Daarnaast: als de UvA er toch al jaren bekend om staat linkser te zijn dan andere universiteiten: wat heeft de rechtsconservatieve student er nou te zoeken als hij aanstoot neemt aan politiek gekleurde colleges? In het over het algemeen rechtse bolwerk dat de Universiteit Leiden heet (als we de politieke voorkeur van alumni moeten geloven, althans) zou hij prima terecht kunnen, met nog beter onderwijs ook. Zelfs als je niet wilt verhuizen naar een andere stad is de VU, ooit opgericht door de aartsconservatieve politicus en kranteigenaar Abraham Kuyper, een betere keuze voor een rechtser geluid. Ze hebben zelfs een heel onderzoek gewijd aan jonge PVV-stemmers, in een poging het stereotype van ongeschoolde Tokkies af te zwakken. Je gaat niet naar een Ferraridealer als je een hybride auto wilt, ga dan ook niet naar een politiek gekleurde universiteit als je niet wilt dat je onderwijs in die kleur krijgt.

Wat de inhoud van de pagina zelf betreft: ik weet het allemaal niet zo. De meeste berichten bestaan uit quotes die de pagina via-via heeft gehoord, waarschijnlijk zonder verdere context. Nu snap ik dat het moeilijk is om bronnen te vergaren omdat opnames verboden zijn in de collegezaal, maar op dit moment vind ik het een te zwakke bron om hoogleraren aan de schandpaal te nagelen. Want dat is deze pagina: een schandpaal waar uit rancune voor een in hun ogen te links onderwijs mensen met naam en toenaam worden aangemerkt als propagandist, zonder verdere bronnen en waarschijnlijk vooral als publiciteitsstunt. En dat is jammer, een gemiste kans om een terechte zorgen over gepolitiseerd onderwijs aan te kaarten.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s