Beware Of Awareness!

Voor wie het nog niet weet: oktober is Breast Cancer Awareness Month (Vanaf hier BCAM genoemd). Waarom men awareness moet kweken voor wat waarschijnlijk een van de bekendste dodelijke ziektes ter wereld is snap ik niet helemaal, maar goed, het is allemaal voor een goede zaak. Toch?

Ik vrees dat ik toch wat bezwaren heb. Laat ik maar met een voorbeeld beginnen. Één van de deelnemers aan BCAM in de VS is ’s lands footballcompetitie, de NFL. Voor de gehele maand zullen de spelers het veld op gaan met allerlei roze spullen, waaronder handdoeken en schoenen. Iedereen, behalve Brandon Marshall. De speler van de Chicago Bears heeft Borderline, en ter ondersteuning en awareness voor psychiatrische ziekten (toeval wil dat het op hetzelfde moment Mental Illness Awareness Week is, de VS heeft iets met zulke acties) zal hij met groene schoenen spelen.

Waar hij voor beboet zal worden. De organisatie van de NFL is namelijk een sponsor van BCAM en tolereert geen verandering van kleding.

Dát is een van mijn bezwaren: borstkanker is geen ziekte meer die bestreden moet worden, het is een marketingtool, een manier om over de hoofden van goedwillende donateurs meer exposure te krijgen voor wat er ook verkocht moet worden of meer marktwaarde moet krijgen. In het geval van de NFL? Merchandise.

En borstkanker is daarbij een erg makkelijke ziekte om te marketen. Immers heb je meteen de associatie met tieten, en tieten zijn awesome. Vinden veel mensen. Dat is ook de reden waarom heel veel organisaties zo veel mogelijk campagnes ermee voeren. Je zou kunnen zeggen dat het doel de middelen heiligt in dit geval, want ondanks de sex appeal van de ziekte blijft het iets waar mensen dood aan gaan. En die gedachtegang heeft weer te maken met mijn tweede bezwaar.

Het verdringt namelijk andere campagnes, die misschien wel veel noodzakelijker zijn. Het voorbeeld van Mental Illness Awareness Week heb ik al gegeven, maar zelfs andere vormen van kanker hebben hieronder te lijden. Weten jullie al wat de dodelijkste vorm van kanker is? Longkanker. Het afgelopen jaar zijn hier bijna twee keer zo veel vrouwen aan gestorven dan borstkanker terwijl longkanker de helft minder gediagnosticeerd wordt (PDF’je, pagina 6). Deze valt echter moeilijk te marketen, ten eerste vanwege het ontbreken van sex appeal, ten tweede omdat de associaties met roken ervoor zorgen dat mensen vaak “eigen schuld” denken. En zelfs dan hebben vele andere vormen van kanker, zoals die aan de alvleesklier en de darmen, een veel hogere mortaliteit (resp. 96 en 50% na 5 jaar, onder de 20% voor borstkanker), terwijl alvleesklierkanker alleen maar bekend staat als “de ziekte die Steve Jobs had”, en ik zie ook niemand met bruine lintjes rondlopen. (Is het bruin? Ik weet het niet. Zegt genoeg.)

Dat wil overigens niet zeggen dat mannen niets vergelijkbaars hebben. Niet dat borstkanker niet bij hen voorkomt, trouwens, maar BCAM probeert exclusief vrouwen te bereiken. De bijna ongezonde obsessie die veel mannen hebben met wat er tussen hun benen hangt zorgt juist voor een even ongezonde fixatie op prostaat- en teelbalkanker, waarschijnlijk twee van de best behandelbare vormen van kanker op dit moment op huidkanker na.

Heren. Op dit moment zorgt longkanker ervoor dat 65% van de mannelijke patiënten deze ziekte niet overleven. Bedenk je dat eerst eens voordat je een blauw lintje opspeldt.

Wat ik vooral wil zeggen: ik snap dat donateurs iets goeds willen doen. Dat er nog steeds mensen aan borst- en prostaatkanker sterven is vreselijk, en ik hoop op de dag dat de zorgen hierom zijn verdwenen. Het is alleen niet de enige kanker op aarde. Doneer ook liever direct aan onderzoeksfondsen of het KWF in plaats van aan organisaties als Pink Ribbon (of NBCAM in de VS) of aan merchandise. En draag ook eens een keer een wit lintje.

Wisten jullie trouwens al dat november Lung Cancer Awareness Month is?

Advertenties

Een reactie op “Beware Of Awareness!

  1. Daan Kusen 13 oktober 2013 / 20:40

    Het is inderdaad de manier waarop mensen er naar kijken. Niet alleen is borstkanker commercieel handig omdat, zoals je al aangaf, tieten. Maar longkanker, bijvoorbeeld wordt daarentegen vaak nog steeds gezien als ‘eigen schuld’ en rust daarom bij mensen nog steeds hier en daar in de taboe-sfeer.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s