De Hond in de pot

Het is weer een drukke periode geweest voor een politicoloog. Naast al het gedoe rondom Syrië, waarbij het Genève-protocol weer eens werd afgestoft en vervolgens terug in de kast gestopt zonder verdere gevolgen, was het ook weer in Nederland tijd voor een nieuw politiek seizoen. Bij de Algemene Beschouwingen werd het record “snelste motie van wantrouwen ooit” verbroken door de PVV, zonder dat er ook maar één woord gezegd was, en waar een invloedrijke Nederlander iets zegt, volgen natuurlijk altijd peilingen of iedereen het er wel mee eens is. Zo ook dit keer. Mede mogelijk gemaakt door ’s lands bekendste opiniepeiler Maurice de Hond.

Het is alleen jammer dat dit een zeer slechte steekproef is, en daarmee weinig vertelt over wat de bevolking écht denkt. Ik ben niet tegen enquêtes in het algemeen (tenzij het tijdens verkiezingen plaatsvindt, dat kan tactisch stemmen aanmoedigen), omdat ze uiterst effectief zijn in onderzoek naar opinies, maar dan moeten de vragen wel deugen.

Laten we beginnen met wat ik zie als goede vragen. Arlene Fink, hoogleraar aan de Univerity of California, heeft dit jaar een richtlijn geschreven over aan welke eisen een enquête moet voldoen:

  1. Zorg voor betekenisvolle vragen.
  2. Gebruik heldere, begrijpelijke, eenduidige taal.
  3. Maak vragen zo concreet en specifiek mogelijk.
  4. Vermijd geladen, sturende termen of frases.
  5. Waak voor vooringenomenheid.
  6. Wees terughoudend bij gevoelige zaken.
  7. Zorg ervoor dat vragen enkelvoudig zijn (niet twee vragen in één stoppen).

Nu we dat achter de rug hebben komen een paar vragen waar ik een probleem mee heb:

Vindt u het een goede beslissing van de SP om met de motie van wantrouwen mee te stemmen?”

Deze vraag lijkt neutraal, maar in werkelijkheid is deze sturender dan de meesten in eerste instantie denken. In de vraag wordt een beslissing al meteen onderscheiden in goed of slecht, terwijl deze termen veel te geladen zijn. Een betere vraag zou zijn of de ondervraagde “het met de beslissing eens is”. Veel neutraler en je vraagt exact hetzelfde.

Vindt u dat er vastgehouden moet worden aan de extra bezuinigingen of vindt u dat het wel minder kan?”

Allereerst is deze vraag best wel vaag. Wat is “wel minder”? Een kwart minder bezuinigen? De helft minder bezuinigen? Helemáál niet bezuinigen? En als je een van de antwoorden zo breed maakt kan ik me voorstellen dat daar een meerderheid voor is. Je vraagt ook niet aan mensen om bij muziekvoorkeur te kiezen tussen rock en Zuid-Afrikaanse punk. Ten tweede is ook deze vraag sturend. “Wel minder” doet een beroep op nuchterheid, normaal doen, je weet wel, dat typisch Nederlandse meerderheidsdenken.

Tot slot nog twee vragen die met elkaar te maken hebben: 

Vindt u dat met de plannen van de regering voor 2014 sprake is van nivellering?” en “Wat is uw opvatting ten aanzien van nivellering?”

Het feit dat het percentace ondervraagden dat “weet niet/geen mening” antwoordt twee keer zo hoog is op deze vragen zegt al genoeg: Wat in godsnaam is “nivelleren” nou weer en waarom moet het ons interesseren? Gezien het iets betekent als “de kloof tussen rijk en arm verminderen” moet ik eerlijk toegeven dat ze de meest neutrale term hebben gebruikt, waarvoor hulde. Het is alleen zo’n buzzword geworden waarvan niemand eigenlijk weet wat er nou mee bedoeld wordt, maar het klinkt zo leuk.

Kortom: deze opiniepeiling heeft te veel fouten in zijn vraagstelling zitten om betrouwbaar genoeg te zijn om iets te zeggen over de mening van de gehele bevolking. En dat is erg jammer, want juist die mening is erg interessant voor de politiek. Hopelijk worden de volgende peilingen iets beter uitgevoerd.

Voor overige bezwaren verwijs ik jullie met plezier door naar mijn docent.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s