Antwerpen en een beetje Gent

Vorige week zaterdag stapte ik op de fiets. Hoewel ik uit Utrecht met de trein naar Roosendaal vertrok, voelt Roosendaal als het beginpunt van mijn reis. Een treinreis telt op fietsvakantie immers niet echt mee. Toch begon mijn socialisen wel al in de trein; met een drietal Nieuw Zeelandse jongemannen dat het avontuurlijke plan had opgevat Tomorrowland binnen te klimmen. Nu weet ik niets over Tomorrowland en koop ik zelf altijd netjes mijn festivalkaarten, dus ik kon ze niet verder helpen – maar het was wel leuk om te horen.
In Roosendaal ontmoette ik nog kort een vriendin van mij die daar zeer dichtbij woont, voordat ik op de fiets stapte en mijn vakantie echt begon. Op naar Antwerpen.

Bij uitstek de beste manier om een fietsvakantie te initiëren is door middel van knooppuntenroutes. Deze zorgen dat je niet eindeloos op een kaart zit te turen, maar ik ook niet op mijn vrouwelijk richtingsgevoel hoefde te steunen. Je volgt enkel een reeks getallen die je zowel mooie routes geven als de snelste weg aanduiden.

In Antwerpen had ik via Twitter een slaapplaats aangeboden gekregen door een meisje van ongeveer mijn leeftijd. We hadden veel met elkaar gemeen, zoals een liefde voor televisieseries en Harry Potter, feministische ideeën en een vroege kennismaking met andermans cultuur. Zo las zij op jonge leeftijd de Tina en de Hoe Overleef Ik-boeken, terwijl ik Suske en Wiske las en ‘ik moest kloppen want de bel doet het niet’ mijn favoriete televisiezin is. Met deze basis aan gespreksonderwerpen vermaakten wij ons de gehele avond. Wij aten in een schattig restaurantje dat ons een gratis dessert aanbood bij een hoofdgerecht en een cocktail. Eenmaal ontvangen bleek waarom het dessert gratis was, maargoed, je hoort ons niet klagen. Vervolgens dronken wij La Chouffe en kriek bij een jazzcafé dat mij al eerder was opgevallen. Yes, ik was waar de locals zijn – ik ben geen ultieme toerist!

Doordat mijn gastvrouw de volgende dag vroeg de deur uit moest, was ik weer op mijzelf aangewezen. Ik kocht twee koppen Starbucks koffie, omdatdoordat er geen wisselautomaat aanwezig was en ik slechts briefgeld had om mijn locker op het station mee te betalen. Toch, uiteindelijk ontdaan van mijn fiets en tassen, kon ik stuiterend van de cafeïne de stad gaan ontdekken. Klaarblijkelijk zijn er weinig winkels geopend op de zondag en was ik aangewezen op het Rubenshuis, dat nog even mooi en interessant was als bij mijn vorige bezoek.

Die zondagmiddag nam ik opnieuw de trein (och, ik vrees dat ik niet langer het recht heb mijn vakantie een ‘fietsvakantie’ te noemen). Ditmaal naar Lokeren, vanwaar ik wel degelijk naar Gent zou fietsen. Deze fietstocht ging nog meer feilloos dan mijn tocht naar Antwerpen, waar ik een uur te laat was aangekomen. Ondanks mijn gebrek aan drinken voor onderweg, bleef ik op schema en kwam ik, precies zoals verwacht, om zes uur ’s avonds bij mijn hostel aan. In Gent kreeg ik, als complete Gentse Feesten-leek, de verrassing van mijn leven. Waar ik eerder bang was dat ik niet zou kunnen slapen door het festival, ontdekte ik namelijk nu dat ik helemaal niet wilde slapen tijdens het festival.

De eerste avond dat ik in Gent was was tevens de voorlaatste avond van de Gentse Feesten. Ik ontmoette toen een achttienjarige jongeman uit Leuven die zeer geïnteresseerd was in wat ik had te zeggen over dingen die ik belangrijk vind. Wij bleken het goed met elkaar te kunnen vinden en hij had gelukkig een lijstje bij de hand, zodat wij niet als verdwaalde schapen het festival dienden te verkennen. Ondanks mijn verkorte fietstocht (ik wilde in eerste instantie van Antwerpen naar Gent fietsen), was ik echter wel flink vermoeid en besloot ik rond twaalf uur, half één dat het tijd was mijn bed op te zoeken. Met zeer welkome gratis oordopjes van het hostel en al mijn dierbare bezitten onder mijn kussen gepropt, lag ik als eerste in bed van de tien man in mijn slaapzaal.

Lees volgende keer meer over mijn ervaringen tijdens de Gentse feesten!

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s