No Homo

Vandaag las ik een artikel over een documentaire die momenteel in de maak is. De documentaire doet onderzoek naar en beschrijft de invloed van de druk van mannelijkheid op de mannelijke bevolking (van de VS). Dit is een kwestie die ik zelf ook regelmatig aankaart in mijn discussies over het feminisme. Voor mij is dit een even groot feministisch probleem als het seksisme en bestaat er een grote wisselwerking tussen de twee kwesties. Feminisme pleit voor gelijkheid tussen de seksen, en dat bestaat op het moment niet. Ook de ‘burden of masculinity’ is iets waar een eind aan gemaakt dient te worden.

Hieronder kunt u de trailer zien die de documentaire aankondigt:

http://www.kickstarter.com/projects/jensiebelnewsom/the-mask-you-live-in/widget/video.html

Deze video laat al direct goed zien waar ik het over had. Wanneer wordt gezegd ‘wees een vent’, zijn er veel feministen die in de verdediging van de vrouw schieten. Zij argumenteren dat een vrouw net zo goed een sterke, zelfstandige rol kan spelen als van de man wordt geëist. Wat hier echter veel te vaak bij vergeten wordt, is dat deze verwachting van kracht en zelfstandigheid voor de man evengoed een zware last is. Het is een directe eis, en je bent niet een ‘echte man’ als aan deze eis niet voldaan wordt.

In het artikel bij de trailer worden bovendien nog enkele feiten benoemd die in de (zeer Amerikaanse) trailer niet aan bod komen. Deze zullen waarschijnlijk in de documentaire zelf een meer prominente plaats innemen. Deze feiten zijn ook weer gebaseerd op onderzoek onder jongeren in de Verenigde Staten en schetsen treffend de consequenties van deze ‘burden of masculinity’. Zo is het bijvoorbeeld zeven keer meer waarschijnlijk dat een jongen in zijn late tienerjaren zijn eigen leven neemt dan een meisje van dezelfde leeftijd.

Voor mij zijn die statistieken geen argument tegen het feminisme (‘zie je wel, jongens hebben het slechter’ is een veel te gemakkelijke conclusie). Het laat echter wel zien hoe belangrijk het uiten van emoties kan zijn voor iemands gemoedstoestand. Wanneer we er vanuit gaan dat jongens en meisjes ongeveer evenveel negatieve situaties meemaken, is het niet onwaarschijnlijk dat de jongen hierdoor eerder met zichzelf in de knoop raakt. Van meisjes is het meer geaccepteerd het hart te luchten bij vriendinnen of bij de ouders. Jongens wordt vaak verteld dat ze zich moeten vermannen. Echter, als iemand al zijn emoties binnenhoudt en met niemand iets deelt, is het niet onwaarschijnlijk dat dit een eenzaam gevoel schept. Je raakt met jezelf in de knoop en niemand anders kan je helpen deze knoop los te binden, omdat niemand anders ervan af weet. Dit kan monden in psychische problemen of depressie – vaak bepalende factors in zelfdoding.

Wanneer van vrienden geen fysieke aanraking of blijk van waardering gedoogd is zonder dat de woorden ‘no homo’ eraan te pas komen, is er iets niet in de haak. Het vormt een gigantische onoprechtheid onder mannen in het algemeen en kan voor mannen individueel een permanent innerlijk gevecht veroorzaken. Een permanent gevecht tussen sociale acceptatie en innerlijke rust – twee concepten die veel effectiever zouden zijn in samenwerking dan dat zij zijn in botsing.

[ genoemd artikel ]

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s