Vakantie, lekker ontspannen!?

Voor het geval je het nog niet door had omdat je onder een steen lag vanwege het één of ander wat met school te maken had: het is dus zo ongeveer wel vakantie. De zon schijnt nauwelijks, insmeren is nog niet nodig en de caravan staat nog te verstoffen, maar toch schijnt het zo te zijn. Binnen de kortste keren staan de wegen naar Frankrijk weer zwart (ha-ha, snapje? Zwart? Nee? Oh..) en gaan we met ons allen ‘er lekker even helemaal op uit’. Lekker genieten. Lekker ontstpannen.

Lekker!? Ha, dacht het niet.

‘Lekker ontstressen’, ‘even bijkomen’ en meer van dat soort loze kreten worden rond deze tijd om je ingesmeerde hoofd geslagen. WE MOETEN ONTSTRESSEN WANT HET LEVEN IS AL ZO ZWAAR is zo ongeveer het uithangbord van elk modelgezinnetje dat al kibbelend de snelweg op kachelt.

Ontstressen, ja zeker. Het had zo mooi kunnen zijn, zij het niet dat het gegeven van ‘vakantie houden’ eigenlijk zo lek is als een mandje. We werken ons het schompes voor die paar weken vrij. Natuurlijk, we werken ook voor de maandelijkse lasten en voor cadeaus, uitjes en ander ongein, maar in de zomer eisen we toch zeker wel die vakantie op. We werken om vervolgens een paar weken écht helemaal ‘vrij’ te zijn.

Weet je wel hoe stressend een vakantie is? Waar je normaal gesproken lekker je eigen gang ging, moet je nu hutje-mutje met z’n allen 24/7 ‘gezellig’ doen. Alles is anders, en dan niet persé ‘lekker anders’. Het is vakantie dus we willen wég, naar een andere plek waar het een week lang véél interessanter is dan thuis! Wegwezen!

Je moet op vakantie overal op letten. Niets vergeten!  Dus drie weken van te voren al van alles regelen, om vervolgens drie úúr van te voren al stressend de boterhammetjes te smeren. Heb jij dit bij je? Vergeet dat niet! Oh nee, we moeten terug, ik ben dit nog vergeten! Om aan het eind van je vakantie tot de schrikbarende conclusie te komen dat je bijna mag gaan overwerken wil je de volgende vakantie weer gaan bekostigen.

Wat ik maar wil aangeven, is dat ik niet snap dat hele gezinnen met z’n allen op vakantie gaan. Hallo stress en byebye centjes, lijkt het wel. Je ziet honderden mensen thuiskomen met vakantiestress en klagend over hoeveel geld ze vólgend jaar wel niet nodig hebben.

Mijn tip zou zijn: werk eens wat minder. Dat betekent inderdaad minder geld voor de vakantie, maar meer vrije tijd in de rest van je weken die je kan doorbrengen met geliefden. Wil je nu echt zo graag twee weken naar de Maledieven? Of heb je niet liever gewoon door de weeks wat meer tijd over voor leuke dingen met leuke mensen?  Denk er eens over na.

 

Advertenties

Een reactie op “Vakantie, lekker ontspannen!?

  1. Daan Kusen 4 juli 2013 / 23:52

    Ik vind de vakantie al geslaagd als ik gewoon een hele dag kan lezen, schrijven, muziek maken/luiseren zonder dat ik nog vanalles ‘moet’ doen.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s