Nooit meer Mandala’s

Pak de tissues en zet treurige muziek op, want het is tijd voor een introspectief blog. Degenen die mij langer kennen zullen waarschijnlijk wel weten dat ik sinds een aantal weken in behandeling ben bij het GGZ. Voordat jullie de dwangbuis uit de kast halen (en waarom hebben jullie er een? Perverts.): ik ben niet een of andere hyperinstabiele maniak. Ik ben er voor een paar lichte dingetjes, exacte reden is ook niet heel erg belangrijk. Om eerlijk te zijn: zet die muziek ook maar uit, want vandaag staat in het teken van hoe je moet overleven in de Leidse psychiatrie.

Stap 1: de Groep

Goed, dus je hebt net de intake gehad, vertelde drie keer op dezelfde dag hetzelfde verhaal aan steeds andere mensen, en je krijgt het bericht dat je bent ingedeeld bij een groep. Oké, mooi, dan kan je de therapie volgen met gelijkgestemde mensen, met dezelfde soort problemen, right?

WRONG
On an unrelated note: mijn behandelaar had wel iets weg van Lex Luthor.

Gekkie, die eerste groep is niet gelijk de groep waar je de hele duur van je behandeling in gaat zitten. Nee, dit is een soort introductie voor je psychiatrische mallemolen waar je de komende maanden of misschien zelfs jaren in rond zal tollen. Dat betekent ook echter dat je groep doorgaans bestaat uit mensen met zo ongeveer alle klachten die je maar kan verzinnen. In eerste instantie pakte dat goed uit: de overige deelnemers waren mensen met een traumatische ervaring of met stemmingsstoornissen; personen die zich weliswaar niet goed voelden, maar waar je nog wel een beetje mee kan praten. Alleen jammer dat dit later veranderde, en niet zo’n klein beetje ook. Gaandeweg verlieten de PTSS’ers de groep om ingedeeld te worden bij meer gespecialiseerde therapieën, en in de plaats kwamen de mensen met zwaardere klachten. Denk schizofrenie, denk psychosen, denk Borderline.

En daar zit je dan, met je lichte probleempjes. Niet alleen voel je je gigantisch gegeneerd doordat je vergeleken met de overigen een ongelofelijke zeurpiet lijkt, je voelt je ook flink onveiliger. Op een gegeven moment werd ik benaderd of ik de politie kon bellen “omdat haar huis werd leeggeroofd”, en dezelfde dag dacht dezelfde persoon dat ze de doodstraf zou krijgen omdat ik tegen haar getuigd zou hebben. Gelukkig was dat mijn op één na laatste week in dat programma, anders was ik niet meer komen opdagen. Het Jack Nicholsongevoel ligt dus om de hoek.

Stap 2: Creatief

Wees voorbereid op zeer verschillende ervaringen. De ene therapeut kan een bijna onvoorstelbaar aardige dame zijn, die het uurtje per week dat zij heeft vooral wilt volmaken met gezelligheid en vrijblijvendheid, de ander kan een soort veredelde handenarbeidlerares zijn, die zich bij de minder creatieve en minder gemotiveerden van de groep spontaan ontpopt als een soort Nurse Ratched. Om vervolgens bij degenen die wél moeite doen te doen alsof ze een kleuterjuf is. Laten we zeggen dat ik hoop haar niet meer tegen te komen in het resterende traject.

Dan zijn er nog de mandala’s. Oh boy, de mandala’s. Het is de chlamydia van de therapeutische kunst. Verwacht minstens één keer het voorstel te krijgen om zo’n ding te maken, of je krijgt het ongevraagd voor je neus. Ik snap niet wat de moderne psychiatrie in die dingen ziet, het zijn een soort veredelde kleurplaten, absoluut geestdodend en ik heb slechts één iemand meegemaakt die ze daadwerkelijk leuk vond. En die was kleurenblind.

Stap 3: Sport

Badminton, what else is there to say?

Conclusie

Al met al een rare 6 weken. Vraag me niet hoe, maar dagelijks mij begeven tussen lichte én zware psychiatrische patiënten, shuttles rondmeppen en in speksteen zagen, lijkt te werken. Maar laten we hopen dat ik na volgend jaar nooit meer een mandala hoef te zien.

Advertenties

2 reacties op ‘Nooit meer Mandala’s

  1. Daan Kusen 29 juni 2013 / 16:28

    Ik vind dat zulke bijeenkomsten standaard een grote zwijgzame indiaan moeten hebben. Voor het Nicholson-gevoel.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s