Goed advies via Facebook: helaas niet.

Dingen delen op Facebook: het is vaak nutteloos en dient geen enkel zinnig doel, behalve soms (als je geluk hebt) iemand aan het lachen maken. Soms, zoals Lucas het maandag al hier beschreef, is dingen op Facebook delen zelfs vervelend. Ik was daarom ook aangenaam verrast dat ik voor het eerst in ik-weet-niet-hoe-lang (misschien wel voor de eerste keer óóit, op vermiste honden, katten en mensen na) een gedeeld bericht voorbij zag komen wat écht nut had en échte waarde had.

Dácht ik tenminste. Want het is valse hoop.

Ik zal hieronder de verkorte versie van het bericht laten zien:

HOE een hartaanval overleven als JE ALLEEN BENT?!
(…) De persoon wiens hart onritmisch begint te kloppen gaat zich zwak voelen en heeft slechts ongeveer 10 seconden voordat ze het bewustzijn verliezen.
Toch kunnen deze slachtoffers zichzelf helpen door herhaaldelijk en zeer krachtig te hoesten. (…)
Het inademen en hoesten moet om de twee seconden worden herhaald en worden aangehouden totdat er hulp komt, of totdat het hart weer normaal lijkt te kloppen.
(…)  Met deze methode bestaat de mogelijkheid dat slachtoffers van een hartaanval op tijd bij een ziekenhuis of andere hulp kunnen komen. 
Vertel dit aan zoveel mogelijk mensen. Het zou hun leven kunnen redden! (…)

Ook ik heb dit bericht gedeeld, want zeg nou zelf; als je enigszins kunt bijdragen aan iemands overlevingskans is dat mooi meegenomen. Maar helaas: zoals ik al eerder aangaf is het een mooi gegeven, maar werkt het niet.

Bij een hartaanval of hartinfarct wordt een deel van de kransslagader afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor krijg je vaak een benauwde, drukkende op beklemmende pijn op de borst die kan uitstralen naar de rug of armen. Verder wordt men vaak misselijk of begint men te zweten.

Wat er vooral niet gebeurd is dat je na 10 seconden flauwvalt. De pijn valt niet te ontwijken, dus snel handelen is gewenst. Als de pijn in rust langer aanhoudt dan 5 minuten wordt er aangeraden zo snel mogelijk 112 te bellen of naar het ziekenhuis te gaan.

Wat je wel kunt doen tijdens een hartaanval is rustig blijven, niet inspannen en vermijd alle emoties. Vooral niet hoesten dus, want dat is een inspanning! Bij een hartstilstand kún je zelfs niet eens hoesten, omdat je waarschijnlijk voor die tijd je bewustzijn al hebt verloren.

Waar komt deze onzin vandaan? Bij patiënten met hartritmestoornissen kan hoesten nog wel eens helpen, gezien bij hoesten een drukverhoging in de borstkas ontstaat. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en kan een hartstilstand worden voorkomen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s