Antivac: dood door schuld

Ik moet echt eens leren om me niet in Facebookdiscussies te mengen, zeker niet met wildvreemden en al helemaal niet als ze zo dogmatisch zijn als beide vorige pausen bij elkaar. Dat is een les die ik heb geleerd na me te hebben gemengd in een discussie in Durftevragen, bij veel Facebookers wel bekend als vragenplatform met meer dan 3000 leden. Onderwerp? Vaccinatie.  

Wat ik eigenlijk had moeten denken.
Wat ik eigenlijk had moeten denken.

Er zijn leuke discussies, er zijn vervelende discussies, en dat zijn er nog antivac-discussies. Exasperating, is wat de Engelsen dergelijke discussies noemen. Antivac in het bijzonder is een erg vermoeiend en frustrerend onderwerp om te behandelen, omdat je tegenstanders in tegenstelling tot andere complottheorieen niet alleen maar uit anarchocommunistische, Ayn Rand aanbiddende halve zolen bestaan. Dit keer bestaan ze ook uit overbeschermende ouders, quasi-wetenschappelijke angstzaaiers die daarnaast stiekem zuurzaksapjes tegen kanker promoten, en zwartekousenliefhebbers die liever hun ziektes genezen met een X aantal weesgegroetjes. Als je het niet met ze eens bent ben je dus niet alleen maar sheeple, nee, je bent ook een slechte ouder, een pion van Big Pharma, en een smerige heiden. En iedere medische expert ooit, op Wakefield na, is dat uiteraard ook.

Wakefield, zegt u? Jep, dat is de man die al deze onzin is begonnen. In 1998 publiceerde hij een artikel in gerenommeerd medisch tijdschrift The Lancet, waarin een link werd gelegd tussen autisme en het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Het gevolg? Het percentage gevaccineerde kinderen in Groot-Brittannië daalde van 92% naar 84%, en in Japan komen nog steeds regelmatig uitbraken van mazelen en de bof voor doordat na publicatie slechts 30% van de kinderen tegen deze ziektes zijn ingeënt.

Percentage mazelenvaccinaties (bovenste lijn) tegenover aantal gevallen van mazelen

Oh, en wisten jullie al dat autismecijfers in Japan stegen, NADAT de overheid de vaccins verving? Het hele artikel bleek frauduleus en werd uiteindelijk in 2010 door The Lancet teruggetrokken. Een anekdotisch verhaal over een mazelenepidemie in San Diego in 2008 geeft weer wat voor impact dit flutpapertje in die tijd heeft gehad:

 “A child whose parents refused to vaccinate him traveled to Europe and brought home the measles. That family exposed 839 people, resulting in 11 additional cases of measles. One child too young to be vaccinated had to be hospitalized. Forty-eight children too young to be vaccinated had to be quarantined.”

Misschien dat dat een beetje verklaart waarom ik vrij boos reageer op de antivacbeweging. Door hun paranoïde, dogmatische gedrag, beschadigen zij potentieel hun hele omgeving, en dan vooral jonge kinderen. Dankzij een frauduleuze Britse dokter zijn ongetwijfeld kinderen gestorven aan ziektes die zij niet hadden hoeven op te lopen, en ergens vind ik dat Wakefield daarvoor aangeklaagd zou moeten worden. Dood door schuld.

Op dit moment is er ook in Nederland een mazelenepidemie, met name in de biblebelt, waar kinderen om religieuze redenen niet worden gevaccineerd. Hopelijk dat er daarbij géén doden of zware verminkingen worden opgelopen, en hopelijk is het de definitieve wake-up call voor maatregelen tegen de angstzaaierij. Verhoog de zorgpremie voor ongevaccineerden, opdat zij gaan betalen voor de schade die zij aanrichten aan de volksgezondheid.

Advertenties

3 reacties op ‘Antivac: dood door schuld

  1. Ik ben Elise 21 juni 2013 / 21:37

    Joh, wie weet heeft God er wel voor gezorgd dat iemand vaccinaties ging ontwikkelen. Staan zij een beetje Gods kadootjes af te zweren.

  2. aleimonthimble 21 juni 2013 / 22:23

    Eens. Wel is anti-vaccinatie natuurlijk maar het topje van de ijsberg als het gaat om door conservatisme en bekrompenheid veroorzaakte gevaarlijke of anderszins schadelijke situaties.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s