Nazis By Any Other Name

De EU kan werkelijk niks goeds meer doen, hè? Als ze niets doen wordt er geklaagd over hun overbodigheid, en als ze wél actie ondernemen krijgen ze te horen dat ze zich niet moeten bemoeien met “nationale aangelegenheden”. Het is de strategie een basisschoolplein: als je dat ene rare kind maar vaak genoeg negeert en buitensluit, of zich zo onwelkom mogelijk zal laten voelen, zal ie vanzelf wel verdwijnen. En nee, het maakt geen reet uit dat zijn vader het hele schoolgebouw op zijn kosten heeft laten renoveren.

Directe aanleiding voor deze slechte metafoor is de niet meer zo recente ophef die binnen Europese kringen is ontstaan rondom het land van de paprika, abrikozenlikeur en epische snorren: Hongarije. Op dit moment wordt het land geleid door Viktor Orbán, en zijn partij Fidesz heeft een tweederde meerderheid in het parlement. En tsja, als je over zo’n meerderheid beschikt kan je daar net zo goed gebruik van maken: in 2011 is de Hongaarse grondwet herschreven, en kreeg het april dit jaar een amendement. Een beetje jammer alleen dat deze grondwet ietwat…antidemocratisch is. De macht van het constitutionele hof is praktisch verdwenen (een wet die is aangenomen met tweederde meerderheid mag niet door hen worden teruggefloten, en dat zijn zo ongeveer alle wetten), rechters kunnen door het parlement worden gedwongen tot pensioen, en er is een erg strenge mediawaakhond ingesteld, wat de persvrijheid niet te goede komt. En Orbán? Die reageert op kritiek van buitenaf op een uiterst beschaafde en doordachte manier. Oh, wacht.

Het ergste is ook nog dat Fidesz niet de ergste partij is van het land. Die twijfelachtige eer heeft Jobbik, nazis by any other name, met 43 zetels in het parlement. Beschikte tot 2009 over een eigen militante beweging, protesteerde dit jaar tegen “veroveraars” voor de stoep van het Joods Wereldcongres, en heeft de wens om het territorium van Hongarije uit te breiden naar wat nu heel Slowakije, de helft van Roemenië en driekwart van Kroatië is. Ik ben niet zo van de Godwins, maar als dit geen vergelijkingen uitnodigt, wat dan wel?

En zelfs zulke extreme partijen komen laatste tijd steeds vaker op. Leuke groepjes als Chrysi Avgi in Griekenland, of het Bulgaarse Ataka (“Val aan”) maken duidelijk dat paramilitair ultranationalisme terug is, en with a vengeance. De reden? Europa. In Griekenland en Hongarije vallen de grootste klappen van de financiële crisis, iets wat altijd een lokkertje is voor partijen die gouden bergen beloven als alle negers het land uit worden geschopt. Enige maatregelen van de EU zijn alleen maar koren op de molen voor zulke groeperingen, die gelijk kolonialisme roepen en zo nog meer stemmen verwerven. Het probleem is echter dat de EU ook niet simpelweg aan de zijlijn kan blijven toekijken hoe dergelijke partijen steeds groter groeien. Het zal al met al heel wat moeite kosten om te voorkomen dat in Europa een nieuwe dictatuur zal opstaan.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s