Donder op met die eindexamens

Hé jullie, mensen van de georganiseerde journalistiek. Jullie nu.nl-schrijvers, jullie NOS-presentators, jullie welk-blad-dan-ook-redactieleden. Hou eens even op over die stomme eindexamens.

We weten nu wel dat honderdduizenden scholieren met een rugtas vol zenuwen de klaslokalen binnenbanjeren. En dat ze er hoogstwaarschijnlijk twee uur later jankend weer uit stappen. Er is daarmee een klein probleempje: het is overal te volgen. Op het journaal, op de radio, overal. Nu.nl heeft een aparte kop waar je fijn al het examennieuws kan volgen en 3fm spendeert er zoals altijd ook weer extra aandacht aan.

Dit is geen nieuws hoor, mensen. Eindexamens zijn er altijd al. Het komt namelijk élk jaar terug. Ook is het geen nieuws dat het LAKS veel klachten binnenkrijgt, want dat krijgen ze óók elk jaar. Alles verloopt precies hetzelfde als het elk jaar doet. En daarom staat elk willekeurig nieuwsmedium er vol mee. Met nieuws wat eigenlijk niks nieuws is.

Maar waarom? Het gros van Nederland heeft al die examens al láng achter de rug en heeft ook weinig zin om elk jaar opnieuw al die meuk weer aan te moeten horen. Nu worden we twee weken lang doodgegooid met non-nieuws over vakken die we vroeger allemaal al lang hebben afgerond en waar we het liefst niets meer mee te maken willen hebben. “VWO Natuurkunde veel te lang!” prijkte er bovenaan nu.nl. Nou én!?

Kijk, als we nu ineens géén eindexamens hadden, dán was het nieuws geweest.

Ontzettend leuk voor die kinders, dat er zoveel aandacht aan hen wordt geschonken. Maar richt dan een aparte website op waar al het nieuws naartoe gaat, en waar het ook blijft. Vooruit, aangezien 3fm een jongerenpubliek probeert te bereiken snap ik dat ze graag op deze doelgroep mikken, maar verder zou het toch niet moeten gaan? Laat de gemiddelde hardwerkende Nederlander met rust en breng het nieuws alleen naar de enthousiaste ouders en grootouders. De rest van het volk heeft jaren geleden het eindexamen (al dan niet met vlag en wimpel) gehaald en vindt dat hartstikke prima. Wij willen niet alles opnieuw horen. Het interesseert ons niet wat al die jonkies nu op school uitvreten. Zo lang wij er maar geen last van hebben en zolang het niet van onze centen is.

Ouders die het willen volgen zou ik dan ook direct naar die (nog niet bestaande) website willen verwijzen, evenals de moderne opa of oma.

En nu nog maar wachten op die oh-zo boeiende uitslag…

Advertenties

3 reacties op ‘Donder op met die eindexamens

  1. Jitse 29 mei 2013 / 11:02

    Toegegeven, dit is wel uitzonderlijk nieuws:

    Toch snap ik niet waarom ik lastiggevallen moet worden met een pushbericht alsof dat examen op m’n agenda staat!

  2. Aurel 15 mei 2014 / 21:40

    Ik vind het eindexamen best leuk om te volgen, maar het hoeft echt niet groot uitgemeten te worden door de NOS et al inderdaad. Alsof het door God zelve is gemaakt.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s